ECB: Eirozona nav kritiskā situācijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Eirozona nav kritiskā situācijā un eiro «ir neatsaucams», intervijā Francijas laikrakstam «Le Monde» norāda Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidents Mario Dragi.

Tādējādi Dragi reaģējis uz pagājušās nedēļas Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) paziņoju, ka eirozona atrodas kritiskā situācijā.

«Eirozonas krīze ir sasniegusi jaunu un kritisku posmu. Neskatoties uz virkni politisku pasākumu, finanšu tirgu atsevišķās reģiona daļās joprojām atrodas akūta stresa ietekmē, tādējādi radot jautājumus par pašas monetārās savienības dzīvotspēju,» pagājušajā nedēļā paziņoja SVF.

Arī vairāki analītiķi jau paredz vienotās valūtas beigu scenārijus.

«Tas pārāk zemu novērtē politisko kapitālu, ko mūsu politiķi ir ieguldījuši šajā savienībā, kā arī Eiropas pilsoņu atbalstu,» paziņoja Dragi.

Atbildot uz jautājumu, vai ECB ir gatava rīkoties atbilstoši SVF ierosinājumiem, Dragi paziņoja: «Mums nav nekādu tabu.»

SVF pauda viedokli, ka eirozona savu uzticamību var atjaunot, sperot apņēmīgus soļus pretī banku savienības izveidei, ieviešot eiroobligācijas, kā arī palielinot ECB līdzekļu iepludināšanu tirgū.

Dragi norādīja, ka ECB reaģēs, ja būs vērojami deflācijas riski.

ECB prognozē, ka inflācija eirozonā 2% atzīmei pietuvosies vai pat noslīdēs zem tās 2013.gadā, tomēr pastāv iespēja šādu situāciju pieredzēt jau šā gada beigās.

ECB prezidents uzsvēra, ka ekonomikas pasliktināšanās riski ir materializējušies daļēji. Situācija ir pakāpeniski pasliktinājusies, bet ne līdz visas eirozonas nonākšanai recesijā.

Tikmēr attiecībā uz ECB lomas palielināšanos banku uzraudzībā, Dragi pauda viedokli, ka monetārajai politikai tomēr vajadzētu būt nošķirtai no banku uzraudzības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu