Efektīva dzemdes kakla vēža diagnostikas metode

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijā dzemdes kakla vēža diagnostikai arvien biežāk tiek izmantota efektīva metode - kolposkopija. Ar tās palīdzību optiskā palielinājumā tiek apskatīts un novērtēts dzemdes kakls, vajadzības gadījumā paņemta biopsija diagnozes apstiprināšanai, portālu «Apollo» informēja Dace Rezeberga, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja.

Lai sekmētu šīs metodes plašāku pielietojumu, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija 8. jūnijā rīko izglītojošu semināru ārstiem, kurā ar lekciju uzstāsies starptautiski atzīta kolposkopijas metodes speciāliste no Maskavas, profesore Svetlana Rogovskaja.

Lai informētu gan par dzemdes kakla vēža diagnostikas metodi - kolposkopiju, kā arī sniegtu ieskatu dzemdes kakla vēža profilakses novitātēs,

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija aicina uz preses konferenci piektdien, 8.jūnijā, plkst.11.30 viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvija telpās, Omega 2 zālē, Rīgā, Elizabetes ielā 55.

•Par dzemdes kakla vēža organizētā skrīninga rezultātiem pēdējo trīs gadu laikā un vakcinācijas rezultātiem pret cilvēka papilomas vīrusu (HPV) informēs Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Rezeberga.

•Par kolposkopijas metodi, arī par HPV vakcinācijas lomu dzemdes kakla priekšvēža saslimšanu profilaksē stāstīs profesore Svetlana Rogovskaja no Maskavas.

Latvijā sievietes arvien plašāk izmanto iespēju veikt pārbaudes dzemdes kakla vēža organizētā skrīninga ietvaros. 2011.gadā tās veica 34,5% profilakses programmas ietvaros uzaicināto Latvijas sieviešu, kas ir divreiz vairāk kā 2010.gadā.

No visām skrīninga ietvaros pārbaudītajām sievietēm apmēram 3% ir konstatētas dažādas pakāpes dzemdes kakla priekšvēža saslimšanas. Viņām ir nepieciešama biežāka novērošana, kā arī papildu izmeklējumi, t.sk., izmantojot arī kolposkopiju. Kolposkopijas pakalpojumu līmenis ir atkarīgs no aprīkojuma kvalitātes, pieejamā instrumentārija un ārsta kvalifikācijas. Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija ir vairākkārt organizējusi teorētiskus apmācības pamatkursus kolposkopijā.

Šobrīd Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcas Ginekoloģijas klīnikas speciālisti ir izveidojuši Kolposkopijas centru, kur bez ierobežojumiem tiek veikti izmeklējumi un kontrole ar koloskopijas palīdzību pacientēm ar skrīninga laikā konstatētām dzemdes kakla priekšvēža saslimšanām.

Dzemdes kakla vēzis Latvijā ir otrais biežāk sastopamais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam un trešais izplatītākais vēža izraisītas nāves cēlonis sievietēm pēc krūts un plaušu vēža. Latvijā ik mēnesi no šīs slimības mirst ap desmit sieviešu. Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā ir pieaugusi par 60% - ik mēnesi šī slimība tiek diagnosticēta apmēram divdesmit sievietēm.

Skrīnings ir sekundārā profilakse, bet primārā profilakse pret dzemdes kakla vēzi ir vakcinācija, tostarp arī valsts apmaksātā 12 gadīgu meiteņu vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu, ko veic ģimenes ārsti vai skolas mediķi. Priecē, ka atsaucība šai valsts apmaksātajai vakcinācijai Latvijā 2011.gadā ir jau sasniegusi 60,4%, liecina Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra dati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu