Eiropai tuvojas karstuma vilnis no Āfrikas; arī Latvijā paaugstināsies gaisa temperatūra (60)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Eiropai no Āfrikas tuvojas šīs vasaras pēdējais lielais karstuma vilnis, taču Latviju tas tikpat kā neskars, atsaucoties uz meteorologu prognozēm, ziņo Latvijas Televīzija.

Gaisa masas, kas nāk no Āfrikas Baltiju sasniegs nākamās nedēļas sākumā, bet Latvijā tas izraisīs gaisa temperatūras paaugstināšanos tikai līdz +25..+26 grādiem, liecina «Global Forecast System» (GFS) prognoze.

Saskaņā ar GFS datiem augstākā gaisa temperatūra Francijā būs sestdien, kad valsts dienvidrietumu daļā gaiss sakarsīs līdz +41 grādam, savukārt galvaspilsētā Parīzē karstākā diena varētu būt svētdiena, 19.augusts, kad iespējama gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +36 grādiem, ziņo aģentūra BNS.

Katru dienu kopš 14.jūnija - tātad jau vairāk nekā 60 dienu pēc kārtas - gaisa temperatūra Francijā ir pārsniegusi +30 grādu atzīmi. Karstums galvenokārt skāris valsts dienvidus un Korsikas salu, savukārt Francijas ziemeļu daļā šovasar bijušas tikai dažas karstas dienas, tostarp Parīzē +30 grādu atzīme sasniegta tikai sešās dienās.

Līdz šim augstākā šovasar reģistrētā gaisa temperatūra Francijā ir +38,3 grādi 10.augustā valsts dienvidrietumos. +38 grādi valsts dienvidos bija arī 18. un 26.jūlijā, savukārt 28.jūlijā - Korsikā. Līdzšinējais šāgada karstuma rekords Parīzē ir 26.jūlijā reģistrētie +33 grādi, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

No Āfrikas nākošais karstums vispirms sasniegs Eiropas dienvidus, piektdien Spānijā gaidāma svelme līdz +44 grādiem. Turpmākajās dienās karstās gaisa masas izpletīsies pār Centrāleiropu, kur gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +36 grādiem. Arī vietām Polijā nākamās nedēļas sākumā prognozēts karstums līdz +35 grādiem.

Jau vēstīts, ka šīs vasaras Eiropas karstuma rekords reģistrēts 10.-11.augustā Spānijā, kur gaisa temperatūra pakāpās līdz +46 grādiem. Visa Eiropas dienvidu daļa - no Portugāles un Spānijas rietumos līdz Ukrainai un Krievijai austrumos - šogad piedzīvo vienu no visu laiku karstākajām vasarām, daudzviet turpina plosīties mežu ugunsgrēki.

Komentāri (60)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu