Eiropas vīrieši piedzīvo «eksplozīvu» augšanu (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: I Are Rowell, CC BY-NC-ND 2.0

Laikā no 1870. līdz 1980.gadam eiropiešu vīriešu vidējais auguma garums pieaudzis par 11 centimetriem, kas galvenokārt skaidrojams ar veselības uzlabošanos, teikts pirmdien publicētā pētījumā.

Dati iegūti no militārajiem, medicīniskajiem un citiem reģistriem no 15 Eiropas valstīm. Ņemta informācija par jauniem vīriešiem vecumā ap 21 gadu.

Ziemeļeiropiešiem auguma garums visvairāk pieauga Aukstā kara laikā, savukārt dienvidos tas notika pēc Otrā pasaules kara.

Eseksas universitātes ekonomists Timotijs Hatons pieaugumu dēvē par «eksplozīvu». «Pierādījies, ka svarīgākais faktors bija slimību izskaušana,» viņš skaidro. «Turpretī maza ietekme bija ienākumu pieaugumam, izglītībai un bērnu skaita samazinājumam.»

1980.gadā nīderlandiešu vīrieši, kuru vidējais augums bija 1,83 metri, bija visgarākie no 15 apskatītajām valstīm. Savukārt īsākie bija portugāļi, kas vidēji bija 1,73 metrus gari.

Tā kā pētīti bija tika vīrieši, par sieviešu garuma izmaiņām šajā laika posmā joprojām ir zināms ļoti maz.

Pētījums publicēts akadēmiskajā žurnālā «Oxford Economic Papers».

Citā pētījumā par izmaiņām cilvēku garumā noskaidrojās, ka Eiropa tajā pašā laika posmā, ko raksturo industrializācija, urbanizācija, antibiotiku laišana klajā un veselības aprūpes sistēmu uzlabošanās, ievērojami apsteidza Āfriku, Latīņameriku un Dienvidāziju.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu