Ej ellē, sātaniskais priekšniek!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Slikta vadība nav saistīta ar kādu konkrētu nozari.

Sātaniskie priekšnieki atrodami gan zemākajos vadības slāņos gan arī visaugstākajos. Viņi atrodas gan pārvaldes institūcijās, gan mazumtirdzniecībā, ražošanā, apkalpošanas sektorā, - dažādās profesionālajās sfērās. Gan valsts gan privātajā sektorā. Ironiski ir tas, ka drausmīgākos nostāstus esmu dzirdējis no veselības aprūpes un izglītības nozares – tieši šajās nozarēs īpaši taču ir jāuztur fiziskā un garīgā veselība.

Viens no galveniem iemesliem, kāpēc Sātaniskie priekšnieki izsauc mūsos tik daudz stresa, ir tas, ka nekad neesam gatavi tam, kas mūs sagaida. Viņiem ir tik daudz dažādu izpausmju, viņi parādās negaidīti un pieķer mūs nesagatavotus.

Reiz viens mana uzņēmuma klients piezvanīja un priecīgs pavēstīja, ka viņa agresīvais un nežēlīgais priekšnieks ir pārcelts uz citu nodaļu. Labās ziņas bija tās, ka viņa vietā stājās priekšniece sieviete, kuru klients pazina jau gadiem; kaut arī viņš nekad nebija strādājis viņas pakļautībā, viņam viņa patika. «Viņa ir pozitīvi noskaņota. Nekad neesmu redzējis viņu sliktā noskaņojumā. Viņa vienmēr pateiks cilvēkiem kaut ko iepriecinošu.» Taču sajūsma drīz vien noplaka. Neraugoties uz jaunās priekšnieces jauko dabu, drīz vien bija saprotams, ka viņa praktiski nespēja pieņemt lēmumus. Visus lēmumus viņa novilcināja līdz pēdējai minūtei, likdama padotajiem justies tā, ka viņiem bija jāstrādā nedēļas nogalēs un vēlās vakara stundās, lai tikai paspētu paveikt iekavētos darbus. Lietas tikai pasliktinājās – viņa bieži vien steigā un panikā pārdomāja, uzdodot darbiniekiem paveikt neskaitāmus smagus darbus. Mans izmisušais klients pēc astoņu mēnešu nerealizētiem projektiem un darbā pārdedzis, uzrakstīja atlūgumu.

Sātaniskie priekšnieki, izmantojot savas varas pozīcijas, mēdz novest mūs bezpalīdzīguma stāvoklī. Mēs bīstamies atmaksas, ja cenšamies runāt par viņu nekrietno uzvedību, - pašas bailes var kļūt spēcīgākas un postošākas, nekā posts, ko tās atnes. Daži priekšnieki to zina un izmanto šo stāvokli, lai ietekmētu darbiniekus. Viņu uztverē tas ir ļoti iedarbīgs paņēmiens. Galu galā viņi taču lemj par mūsu algām, par pienākumu sadali, darba laiku, sadarbības partneriem un karjeras izaugsmi. Pat ja domāsim par darbu citā uzņēmumā, viņi būs tie, ar kuriem nākamais darba devējs sazināsies, lai iegūtu par mums atsauksmes. Tādējādi nokļūstam gandrīz vai strupceļā un nav kur sprukt, un vērsties pēc palīdzības.

Ar pareizu plānošanu un attieksmi mēs tomēr varam atbrīvoties no bezpalīdzīguma sajūtas un atgūt laimi un kontroli pār nākotni. Grāmatā par Sātanisko priekšnieku mēs sīki aplūkosim sliktos priekšniekus un kā ar panākumiem tos uzveikt. Mēs iespiedīsimies viņu tumšo prātu dzīlēs, lai atklātu, kas viņiem kaiš un kā viņi mums uzkundzējas. Mēs arī aplūkosim izplatītākās un bieži vien neproduktīvākās atbildes reakcijas, kas liek mums ciest neveiksmi. Šīs grāmatas mērķis ir palīdzēt jums atgūt to pusi dzīves, kas jums ir jāpavada darbā un stresā, kā arī ļaut jums izdzīvot pašiem savu dzīvi. Mēs arī pētīsim, kā mūsu priekšstati veido uztveri par priekšniekiem. Priekšnieks, kurš, jūsuprāt, netiek galā ar vadības jautājumiem, citu uztverē ir izcils vadītājs, kurš savlaicīgi sniedz izpalīdzīgu roku. Ja jūs uzskatāt, ka jaunāki un nepieredzējušāki cilvēki nespēj būt labi priekšnieki, jutīsit rūgtumu, viņiem atskaitīdamies par darbu. Jums var būt negatīvi priekšstati par cilvēku dzimumu, rasi, tautību un iepriekšējo darba pieredzi.

Sliktas attiecības starp priekšnieku un padoto bieži atgādina nepārtrauktu spirāli, kuru nemitējamies vīt. Tiklīdz uzņēmumā parādās jauns priekšnieks, jums pret viņu ir rezervētas sajūtas. Šis priekšnieks mana, ka nejūtaties ērti, ar viņu sarunādamies, pildīdami uzdotos darbus, viņš arī pamana, ka jums pret viņu ir īpaša attieksme. Uz jūsu attieksmi viņš atbild ar savējo, un tad jūs pie sevis nosakāt: «Es jau zināju, ka man šis cilvēks nepatiks.» Cīņa ir sākusies. Jūsu priekšā ir nostājies Sātaniskais priekšnieks, savukārt viņš jūs uztver kā Sātanisko darbinieku. Kuram ir taisnība? Varbūt abiem, varbūt nevienam. Ir svarīgi atcerēties, ka izlauzties no apburtā loka jums palīdzēs iniciatīva un vēlme pēc pozitīvām pārmaiņām.

Publicēja: Kvalitātes vadība
Avots: Šons Beldings (Shaun Belding) «Ej ellē, sātaniskais priekšniek!» 128 lpp, 2008. Izdevējs SIA «Kvalitātes vadība»

Fragments no grāmatas: «Ej ellē, sātaniskais priekšniek!»



KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu