Eksperimentāls «Nokia» telefons brīdinās par zvanītāja garastāvokli

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Mobilo telefonu ražotājs «Nokia» izstrādājis eksperimentālu telefonu, kas «nolasa» lietotāja garastāvokli un par to informē vai arī brīdina personas, kurām ar telefonu tiek zvanīts, raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls «The Register».

Kā raksta portāls, mīkstais, cilvēka formai piekļāvīgais skārienjūtīgais telefons «uztver» lietotāja noskaņojumu un zvana saņēmējs redzēs, piemēram, niknas sejas simboliņu savā telefonā, saņemot zvanu no prototipa lietotāja, kas ir sliktā garastāvoklī. Arī zvanu tonis pieskaņojas zvanītāja noskaņojumam - vai nu priecīgi dziedošs, vai arī skanot kā draudīga vēstījuma pilns kapu zvans.

«The Register» aprakstītais «Nokia» izgudrojums sakrīt ar zviedru mobilo sakaru pētniecības centra «Mobile Life Center» direktora Oskara Julīna prognozēm intervijā ar biznesa portālu «Nozare.lv», ka nākotnes mobilie telefoni un citas mobilās ierīces būs hameleoni, kas pielāgosies lietotāja ģērbšanās stilam un zinās tā atrašanās vietu un garastāvokli.

Portāls arī ziņo, ka mikroprocesoru ražotājs «Intel» izstrādājis procesoru komplektu mobilajiem telefoniem un citām pārnēsājamām ierīcēm, kas spēs nepārtraukti «straumēt» lietotāja atrašanās vietu, darbošanos un noskaņojumu draugu un paziņu lokam.

«The Register» un citos portālos agrāk izskanējušas bažas, ka mobilie telefoni var kļūt par totālas izsekošanas ierīcēm, fiksējot lietotāja kustības un darbību. Apmēram pirms gada skandālu izraisīja pētnieki atklājums, ka «Apple» telefonos «iPhone» uzglabājās dati, kurus apstrādājot ar viņu izstrādātu programmiņu, var uzzīmēt uz kartes lietotāja kustību pēdējos mēnešos.

Savukārt vairākās valstīs glābšanas dienesti pieprasījuši iespējami plašas mobilo sakaru lietotāju lokalizēšanas iespējas, lai varētu atrast nelaimē nonākušos, kuri paši nezina vai nespēj izstāstīt savu atrašanās vietu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu