Eksperti bažījas par bīstamu slimību un dēvē to par «jauno Amerikas AIDS»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pasaulē arvien vairāk izplatās dzīvībai bīstama slimība, kuru eksperti jau paguvuši nodēvēt par «jauno Amerikas AIDS», vēsta «Daily Mail».

Tiek ziņots, ka maz zināmo un dzīvībai bīstamo slimību izplata insekti - aisinssūcēji.

Saslimšanai, kas tiek dēvēta par Čagas slimību, ir līdzības ar HIV, secinājuši eksperti. Proti, to ir grūti atklāt un var paiet pat vairāki gadi, līdz parādīsies pirmie simptomi.

Iepriekš lielākoties Latīņamerikā sastopamā slimība ar tūristu un imigrantu plūsmu nokļuvusi arī līdz ASV. Šā brīža aplēses liecina, ka pasaulē ar šo slimību inficēti 10 miljoni cilvēku, tai skaitā 30 000 ASV.

Šī slimība īpaši apdraud cilvēkus, kuri dzīvo nabadzībā. Ja slimība tiek atklāta ātri, to var uzveikt ar trīs mēnešu ilgu medikamentu kursu, taču ilgā inkubācijas perioda un dārgās ārstēšanās dēļ Čagas slimība nereti paliek neizārstēta.

Šī slimība izplatās ar asinīm, retāk to māte nodod bērnam.

Ņemot vērā straujo slimības izplatību, asins donoru bankas ASV un Latīņamerikā pārbauda asinis arī uz šo slimību. Lielākā daļa ASV asins donoru banku analīzes veic jau kopš 2007.gada.

Aptuveni ceturtdaļai Čagas slimnieku novēro sirds vai zarnu palielināšanos, kas var novest pie orgānu pārplīšanas un līdz ar to arī pēkšņas nāves.

Slimība nosaukta par godu tās atklājējam - brazīļu ārstam, kurš to atklāja 1909.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu