Eksperts: jāveicina platjoslas interneta pieejamība lauku reģionos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Platjoslas  interneta pieejamība nav problēma pilsētās, kur ir komerciāla motivācija to piedāvāt, bet tā ir problēma lauku reģionos, intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze» norāda Eiropas Komisijas Informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu ģenerāldirektorāta direktors sakaru politikas jautājumos Bernds Langeheine.

Viņš skaidro, ka šeit Eiropas Savienība var palīdzēt, sniedzot atbalstu no struktūrfondiem – Eiropas Savienības lauku attīstības fondā 2009. gadā viens miljards eiro tika īpaši izdalīts lauku platjoslas projektiem.

«Cilvēkiem ir arī jābūt motivācijai pieslēgt internetu, un tam ir nepieciešami atraktīvi pakalpojumi, kas pieejami ar interneta palīdzību,» uzsver Langeheine.

Viņš nupat bija ieradies Rīgā, lai iepazīstinātu nozares ekspertus ar maija beigās pieņemto  «Digitālo programmu Eiropai». ES eksperts atzīst, ka šī programma ir ļoti ambicioza un viens no tās mērķiem ir digitālos pakalpojumus padarīt daudz pieejamākus Eiropas iedzīvotājiem un izmantot tos, lai stiprinātu izaugsmi un produktivitāti Eiropas Savienības valstīs. 

«Ir svarīgi, lai par programmu būtu dialogs ar nozares uzņēmumiem, valsts iestādēm un arī pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem. Iesāktais dialogs būs labs līdzeklis, lai uzsvērtu digitālo pakalpojumu un platjoslas interneta nozīmi,» viņš klāsta.

Savukārt, taujāts, ar kādiem līdzekļiem būtu jāveicina datoru lietošana Eiropā., viņš norāda, ka ir jāveido atraktīvi piedāvājumi, kas radīs motivāciju lietot internetu. Tas piedāvā daudzas saistošas iespējas – interneta bankas, ekomerciju, elektroniskās biļetes, eveselību, eizglītību, epārvaldi un sociālos tīklus.

Savukārt vecāka gada gājuma cilvēkiem ir jāiemāca digitālās prasmes un datori ir jāpadara cilvēkiem draudzīgāki.

«Vecāki cilvēki bieži ir pārsteigti par datoriem – par daudzajiem taustiņiem un funkcijām. Internets sniedz ērtas saziņas iespējas ar tuviniekiem, un vecie cilvēki daudz zaudē, ja nevar to izmantot. Beļģijā bija eksperiments – vecāki cilvēki saņēma piezīmju datorus saziņai ar tuviniekiem. Viņiem dzīvē sāka klāties labāk – viņi atkal uzturēja sociālos kontaktus, turklāt retāk vajadzēja ārsta palīdzību,» piemēru min Langeheine.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu