Eksperts prognozē, kādas izmaiņas pasaule piedzīvos 15 gadu laikā (67)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Roboti, mākslīgā intelekta attīstība, dzīve, kurā cilvēki dara, ko vēlas, jo pārējo paveiks roboti un mašīnas: tāda nākotne mūs sagaida 2030.gadā.

Antivīrusu un drošības sistēmas «Kaspersky Lab» Eiropas pētniecības centra vadītājs Magnuss Kalkūls rakstā «Informācijas drošība 2030.gadā» paredz lielas pārmaiņas informāciju tehnoloģiju jomā līdz 2030.gadam.

Kalkuhls prognozē, ka līdz 2030.gadam būs ne tikai neparasti jaudīgi un ātri datori, bet arī cilvēki paši mājas apstākļos varēs veidot 3D filmas, kas ne ar ko neatšķirsies no pašreiz kinoteātros piedāvātajām filmām. Pašlaik populārie viedtālruņi nākotnē būs ar daudz plašākām iespējām, kā šobrīd. Attīstīsies virtuālā spēļu pasaule un to sistēmas pieeja būs ļoti plašos reģionos. Mūsdienu tehnoloģiju sasniegumi būs standarta viela jebkurā skolas informātikas mācību stundā.

Sasniedzot lielu progresu zinātnē, būs jārēķinās ar dažādiem riskiem, piemēram, datorsistēmas vīrusiem, kas attīstīsies līdz ar jauno, sarežģīto virtuālo vidi. Nav izslēgts, ka vīrusu uzbrukumiem varētu būt arī politisks konteksts.

Vēl viens risks ir saistīts ar cilvēka un datoru sistēmas mijiedarbību, jo cilvēki vienmēr ir sapņojuši par robotiem, kas aizstās cilvēku darbības. Kādas sekas tas var radīt? «Pasaulē, kuru kontrolē datoru sistēmas, nepastāvētu laika ierobežojumi, neeksistētu arī darbavietu. Viss būtu atkarīgs no paškontroles: pasaule būtu pilna ar māksliniekiem, rakstniekiem un sportistiem, vai gluži otrādi - pilna ar miegainiem sliņķiem,» prognozē Kalkuhls.

Mākslīgā intelekta rezultātā medicīniskie roboti, aizstātu ārstus, līdz ar to cilvēcei būtu mazāks risks nepareizu diagnožu noteikšanai un ārstēšanai, taču vienlaikus tas mazinās medicīniskās izglītības nozīmi cilvēku dzīvē, kā arī izraisīs cilvēka nāvi sistēmas kļūdas gadījumā.

Pārmaiņas nākamajos gados ir gaidāmas, tādēļ cilvēcei ir jāsāk domāt, kā tikt galā ar zinātnes sasniegumiem. «Mākslīgā intelekta iespējas izklausās lieliskas, taču zinātnieki strīdas par to, kad un vai mēs sasniegsim šo punktu. Mans minējums ir 10-15 gadi,» saka Kalkuhls.

Komentāri (67)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu