Eksperts: valdības veidotāja nosaukšana internetā Zviedrijā būtu skandāls

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Valdības veidotāja nosaukšana internetā, personīgi netiekoties ar attiecīgo politiķi, Zviedrijā būtu politiskās etiķetes pārkāpums un skandāls, sarunā ar biznesa portālu «Nozare.lv» teica mediju eksperts un ilggadīgais zviedru preses žurnālists Hanss Monsons.

Monsons teica, ka Zviedrijā valdības veidotāju nosauc parlamenta - Riksdāga - spīkeris (agrāk to darīja karalis) pēc apspriedes ar visu parlamentā ievēlēto partiju līderiem. Žurnālists, kurš sekojis zviedru politikai pāris gadu desmitus, teica - ja pēc šādām konsultācijām Riksdāga spīkeris uz tikšanos izsauc vienu no partiju vadītājiem, ir vairāk nekā skaidrs, ka šī partija veidos nākamo valdību.

«Arī tad, ja visi raksta, ka tāds un tāds politiķis, piemēram, izsaukts pie spīkera plkst.15 un ir pilnīgi skaidrs, ka viņam vai viņai tiks uzdota valdības veidošana, spīkeris nekad iepriekš nesaka, ka tikšanās vienīgais mērķis ir šāds paziņojums. Tas notiek pēc abu politiķu formālās tikšanās, kad žurnālistu priekšā vispirms spīkeris paziņo, tad jaunais valdības veidotājs apstiprina, ka veidos nākamo valdību,» skaidroja Monsons.

Monsons, kurš bijis žurnālistikas pasniedzējs Rīgas Ekonomikas augstskolas rīkotajos semināros, teica, ka zviedru medijos un sociālos tīklos šādu oficiālu paziņojumu tūliņ izplata kā ziņu. Tomēr pēc spīkera paziņojuma, ka tiksies ar noteiktas partijas vadītāju, parasti medijos ziņo, ka šis politiķis, visticamāk, būs valdības veidotājs, un oficiālais paziņojums tikai to apstiprina.

Kā ziņots, Valdis Dombrovskis (V) par nominēšanu premjera amatam šodien uzzinājis no interneta.

Dombrovskis par nominēšanu tika informēts valdības sēdes laikā - viņa preses sekretārs Mārtiņš Panke uz premjera galda nolika izdrukātu Valsts prezidenta Andra Bērziņa paziņojumu, kas publicēts viņa interneta mājaslapā, kā arī mediju atspoguļoto informāciju par nominēšanu.

Valsts prezidenta kanceleja ilgi kavējās ar preses relīzes izplatīšanu, un oficiāla informācija par Bērziņa lēmumu bija atrodama tikai prezidenta mājaslapā internetā.

Pirmās ziņas par Dombrovska nominēšanu tika izplatītas sociālajā tīklā «Twitter». Šī ir pirmā reize, kad par šāda ranga amatpersonas izvirzīšanu publiski tiek paziņots šādā veidā.

Bērziņš rīkojumu par Dombrovska nominēšanu prezidenta amatam parakstījis īsi pēc plkst.16.25, aģentūru LETA informēja Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne.

Valsts prezidenta kancelejas paziņojums tviterī, ka Bērziņš nominē Dombrovski, tika publicēts apmēram 40 minūtes agrāk.

Kā ziņots, Valsts prezidents šodien aicināja līdzšinējo Ministru prezidentu Dombrovski veidot nākamo valdību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu