Eksperts: Ziemeļkoreja ir gatava trešajam kodolizmēģinājumam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja acīmredzot pabeigusi sagatavošanās darbus trešajam kodolizmēģinājumam un gaida politisku lēmumu tā veikšanai, trešdien paziņojis kāds Dienvidkorejas kodoleksperts.

Eksperts arī uzskata, ka Ziemeļkoreja savos izmēģinājumos izmantos augsti bagātinātu urānu, kuru saražojusi pietiekami daudz, lai uztaisītu trīs līdz sešas bumbas.

Pēdējā laikā bieži izskan spekulācijas, ka pēc neveiksmīgās tāla darbības rādiusa raķetes palaišanas pagājušajā mēnesī Ziemeļkoreja tagad gatavojas kodolizmēģinājumam.

Savus pirmos divus kodolizmēģinājumus Ziemeļkoreja veica 2006. un 2009.gadā.

«Ziemeļi acīmredzot ir pabeiguši tehnisko sagatavošanos trešajam kodolizmēģinājumam. Tas, kas vēl palicis, ir politisks lēmums,» žurnālistiem paziņoja Dienvidkorejas eksperts, kurš vēlējās palikt anonīms.

Satelītuzņēmumi liecina, ka kodolizmēģinājumu poligonā Ziemeļkorejas ziemeļaustrumos noris aktīvs darbs.

Ziemeļkorejas un ASV izlūkdienesti cieši seko līdzi aktivitātēm šajā poligonā, norādīja anonīmais eksperts, piebilstot, ka Ziemeļkorejas kodolprogrammā kopumā iesaistīti aptuveni 3000 cilvēku.

2007.gadā Ziemeļkoreja saskaņā ar starptautisku vienošanos par atbruņošanos slēdza reaktoru Jonbjonas kodolobjektā, bet vēlāk no šī līguma atteicās.

2010.gadā Phenjana atļāva ASV zinātniekiem apmeklēt Jonbjonu, kur kopumā darbojas 2000 centrifūgu.

Zinātnieki uzskata, ka Jonbjonas kodolobjekts var tikt viegli pielāgots materiālu izgatavošanai kodolieročiem.

Tiek uzskatīts, ka pirms slēgšanas Phenjana saražojusi pietiekami daudz plutonija, lai izgatavotu sešus līdz astoņus ieročus.

Dienvidkorejas eksperti uzskata, ka 2000 centrifūgas gadā spētu saražot vidēji 40 kilogramus augsti bagātināta urāna. Pieņemot, ka urāna bagātināšana atsākās 2009.gadā, Ziemeļkoreja varētu būt saražojusi pietiekami daudz augsti bagātināta urāna trim līdz sešām bumbām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu