Elektrību mājoklī visvairāk «apēd» apgaismojums, mazāk - gludeklis (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Divistabu dzīvoklī dzīvojošai četru cilvēku ģimenei mēnesī vislielāko elektrības rēķina daļu veido maksa par apgaismojumu dzīvoklī - 7,46 lati, bet vismazāko par gludekļa patērēto enerģiju - 17 santīmi, secināts AS «Latvenergo» klienta veiktajā elektrības patēriņa monitoringā.

Jau ziņots, ka «Latvenergo» koncerna īstenotajā pilotprojektā, kura gaitā 500 mājsaimniecībām tiek uzstādīti viedie skaitītāji, iecerēts par 10% samazināt enerģijas patēriņu un oglekļa dioksīda (CO2) emisiju apjomu.

«Latvenergo» pārstāve Ivita Bidere biznesa portālam «Nozare.lv» stāstīja, ka «Latvenergo» ir sācis sadarbību ar projektā iesaistītajiem klientiem, paredzot izglītot par energoefektivitātes jautājumiem un sniedzot konsultācijas. Patlaban «Latvenergo» Energoefektivitātes centrā ir noticis pirmais seminārs projektā iesaistītajām mājsaimniecībām, un tādi tiek plānoti arī turpmāk.

Kā piemērs patlaban noritošajam patēriņa monitoringam ir viena no klientiem veiktie novērojumi un arī jau pirmie secinājumi par dažu paradumu maiņu, lai mazinātu elektroenerģijas patēriņu.

Salīdzinot brīvdienas un darbadienas slodžu grafikus, četru cilvēku ģimenē divistabu dzīvoklī diena sākas ap plkst.6 no rīta, kad tiek ieslēgta gaisma virtuvē, gatavota tēja vai kafija. Savukārt brīvdienās pēc darba nedēļas līdz plkst.10 elektroenerģijas patēriņš parasti ir neliels. Darbadienās elektroenerģijas patēriņa maksimums ir vakara pusē, kad tiek ieslēgts televizors, arī brīvdienās pusdienas laikā patēriņš varētu būt liels. Darbadienā (21.februārī) diennakts elektroenerģijas patēriņš bija 7,5 kilovatstundas, savukārt brīvdienā (23.februārī) - 10,5 kilovatstundas. Darbadienā apmēram 78% no elektroenerģijas patēriņa ir dienas laikā (no plkst.7 līdz 23), savukārt brīvdienā - 84%.

Rēķinot pēc «Pamata tarifa», klients ir aprēķinājis, ka, piemēram, elektriskā tējkanna, kas tiek darbināta divas līdz četras reizes dienā, mēnesī patērē 1,74 latus, ledusskapis - 2,80 latus, plazmas televizors - 3,22 latus, «LCD» 26 collu televizors - 1,58 latus.

Salīdzinoši maz mēneša griezumā patērē putekļu sūcējs - 53 santīmus un gludeklis - 17 santīmus. Veļas mašīna, darbinot to vidēji trīs reizes nedēļā, - 1,38 latus, stacionārais dators - 3,06 latus, bet piezīmju dators - 39 santīmus. Par apgaismojumu dzīvoklī mēnesī jāmaksā 7,46 lati.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu