Elpo pareizi un dzīvo laimīgi!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Šie vingrojumi ir ļoti vienkārši, un tos var izpildīt arī cilvēki ar kustību traucējumiem. Galvenais, lai jūs pareizi un dziļi elpotu. Jo, kā apgalvo šīs metodes autore 53 gadus vecā trīs bērnu māte Grīra Čaildersa, vissvarīgākais ir piegādāt savam organismam pietiekami daudz skābekļa, ar kuru bez jebkādām diētām var gan notievēt, gan arī uzlabot veselību.

Diemžēl, kļūstot vecākiem, mēs neelpojam vairs tik pareizi, kā to dara zīdainīši. Lai par to pārliecinātos, pārbaudīsim, kā tad īsti elpojam! Uzlieciet vienu roku uz vēdera, bet otru – uz krūtīm. Tagad ieelposim un izelposim tā, kā to darām parasti. Vai ievērojāt, ka roka, kas uzlikta uz krūtīm, pavirzījās tālāk, nekā roka, kas uzlikta uz vēdera. Taču jābūt otrādi!

Kāds var uzdot jautājumu, vai šie vingrojumi nav tas pats, kas joga? Atbilde ir nē. Vienīgais, kas kopīgs ar jogu, tā ir pozitīva attieksme pret dziļu elpošanu. Protams, joga noņem sasprindzinājumu, taču jogas vingrojumu laikā cilvēks elpo lēni, ritmiski, kas palēnina pulsu, samazina sviedu izdalīšanos un palīdz nonākt dziļā meditatīvā stāvoklī.

Šo aerobo vingrojumu laikā cilvēks ātri ieelpo un ar spēku strauji izelpo. Vingrojumi paātrina pulsu, paātrina elpošanu, novedot cilvēku aerobā stāvoklī, piepilda viņu ar jaunu enerģijas devu. Esat gatavi pamēģināt? Lieliski!

Nostājieties taisni, kājas plecu platumā. Tagad iedomājieties, ka gribat apsēsties. Noliecieties uz priekšu, atspiežoties ar rokām pret kājām, kas ir mazliet ieliektas ceļgalos. Dibens nedaudz atstiepts atpakaļ. Jūsu plaukstas ir uzliktas mazliet augstāk par ceļgaliem. Skatieties tieši uz priekšu. Tagad jūs atgādināt volejbola spēlētāju, kas gaida pretinieka servi. Tāds, lūk, ir pamatstāvoklis visiem elpošanas vingrojumiem.

Pieci elpošanas vingrojumi.
1. Caur muti no plaušām izpūtiet visu gaisu.
2. Ātri ieelpojiet caur degunu.
3. Lietojot spēku, strauji izpūtiet visu gaisu no diafragmas.
4. Aizturiet elpu un ievelciet vēderu, skaitot no astoņi līdz desmit.
5. Atbrīvojieties un ieelpojiet.

Pirmais solis
Izelpojiet visu gaisu, kas sastājies plaušās. Savelciet lūpas taurītē, it kā gribētu svilpot, uz izelpojiet pilnīgi visu gaisu.

Otrais solis
Kad esat iztukšojis plaušas, sakniebiet lūpas. Neatverot muti, caur degunu ieelpojiet tik strauji, cik vien varat, piepildiet plaušas ar gaisu. Iedomājieties, ka ilgi esat bijis zem ūdens un pēkšņi uzniris virspusē. Ieelpojiet agresīvi. Ieelpa ir pats svarīgākais solis šajos vingrojumos. Ja jums izdodas radīt tādas skaņas kā putekļu sūcējam, jūs strādājat pareizi.

Trešais solis
Kad plaušas ar gaisu ir piepildījušās tik pilnas, ka gaisam vairs nav vietas, mazliet paceliet galvu. Sakniebiet lūpas, dariet to tā, it kā gribētu izlīdzināt lūpu krāsu. Tagad plati atveriet muti un sāciet izpūst gaisu. Centieties to darīt ar diafragmu. Šo vingrojumu pareizi izdarīt nav viegli. Iespējams, ka jūs sāksiet klepot, bet, vairākkārt trenējoties, noteikti izdosies, turklāt, izpūšot gaisu, izdot arī svelpjošu skaņu pak.

Ceturtais solis
Izelpojiet visu gaisu, aizveriet muti un aizturiet elpu. Nolieciet galvu, ievelciet vēderu un paceliet to uz augšu. Iedomājieties, ka jūsu vēders un visi vēdera orgāni burtiski iespraucas zem ribām. Ar šo vingrojumu var panākt, ka vēders kļūs plakans. (Turklāt vēdera ievilkšana masē un stimulē iekšējos orgānus. Tas palīdz, ja ir neregulāras menstruācijas vai grūti kontrolēt urīnpūšļa darbību.) Turiet vēderu ievilktu, aizturiet elpu un uz skaitli astoņi, deviņi atgriezieties sākuma stāvoklī.

Piektais solis
Tagad atslābinieties, ieelpojiet un atbrīvojiet vēdera muskuļus. Ieelpojot sajutīsiet, kā gaiss strauji ieplūst plaušās, radot dīvainas skaņas. Atcerieties par putekļu sūcēju! Ja ar roku aizsegsiet šļūteni, bet tad strauji roku atlaidīsiet, dzirdēsiet līdzīgu skaņu. Lai to panāktu, ir jāpastrādā! Lai gan viss liekas vienkārši, viegli tomēr nav. Toties rezultāts... tas jūs iepriecinās!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu