EM apstiprina: elektrības rēķina apmaksas veids tiks mainīts (341)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: gabork, CC BY-NC-SA 2.0

Pašreizējais veids, kā mājsaimniecības norēķinās par izmantoto elektroenerģiju brīvā tirgus apstākļos kļūs neefektīvs, norāda Ekonomikas ministrija.

Esošā norēķinu kārtība, kad pats lietotājs nolasa skaitītāju rādītāju un pats aprēķina summu, kas jāmaksā, veiksmīgi funkcionē monopolsituācijā. Bet atvērta tirgus apstākļos, kurā piedalīsies vairāki tirgotāji un tiks izteikti dažādi piedāvājumi un dažādas cenas, šī sistēma vairs nespēs pilnvērtīgi darboties.

EM izstrādājusi izmaiņas esošajā norēķinu kārtībā, lai tā atbilstu brīvā tirgus principiem. Iedzīvotājiem paredzēts piedāvāt divas izvēles iespējas.

Pirmā - mājsaimniecība reizi mēnesī informē tirgotāju par elektrības patēriņu, tirgotājs sagatavo un piegādā rēķinu klientam ērtā un pieejamā veidā, un mājsaimniecība noteiktajā termiņā veic rēķina apmaksu.

Otrā iespēja - mājsaimniecībai tiek piedāvāts izvēlēties tā saucamo izlīdzināto maksājumu, kas balstīsies uz konkrētās mājsaimniecības vidējo patēriņu, no kura tiks aprēķināts mēneša maksājums, kas nemainīsies līdz nākamajam pārbaudes periodam. Pašlaik par elektroenerģiju šādā veidā norēķinās gandrīz 100 000 mājsaimniecību.

Šāda pieeja jau vairākus gadus veiksmīgi darbojas norēķinos par dabas gāzi, kā arī tā tiek izmantota elektroenerģijas norēķinos Igaunijā, Somijā un daudzās citās valstīs. Izvēloties izlīdzināto maksājumu, mājsaimniecība varēs rēķināties ar konkrētu maksājuma summu katru mēnesi, kas palīdzēs tām plānot savus izdevumus.

Iedzīvotāji, kuri izvēlēsies reizi mēnesī ziņot par aktuālo mēneša patēriņu, to varēs izdarīt elektroniski. Arī rēķinu varēs saņemt elektroniski, un tas būs bezmaksas pakalpojums. Savukārt tie, kuriem nebūs iespēja saziņai ar tirgotāju izmantot elektroniskos pakalpojumus, to varēs izdarīt pa pastu. Maksa par šo pakalpojumu būs elektroenerģijas tirgotāju kompetencē. Izvēloties izlīdzināto maksājumu, sadales sistēmas operators vismaz reizi gadā, iepriekš vienojoties par laiku, ja skaitītājs ir mājoklī, veiks skaitītāju pārbaudi, lai aprēķinātu vidējo mēneša patēriņu.

Kā ziņots, valdība otrdien pēc spraigas diskusijas neatbalstīja grozījumus elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos un lēmuma pieņemšanu atlika uz nedēļu.

Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) radās iebildumi, kāpēc šādas krasas izmaiņas ir nepieciešamas un ko darīs visiem labi zināmā «tante Bauskā», kurai nav interneta pieslēguma un viņa nevarēs datus par patērēto elektroenerģiju nosūtīt elektroniski. Ekonomikas ministrija skaidroja, ka nosacīta iedzīvotāju daļa izmantos izlīdzināto maksājumu.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts skaidroja, ka vienīgā būtiskā atšķirība no pašreizējās norēķinu sistēmas būs tāda, ka iedzīvotājs, nolasot rādītājus, datus nosūtīs komersantam, kas piesūtīs rēķinu apmaksai. Ministrs skaidroja, ka pašreizējā sistēma veicina gan pārmaksas par elektroenerģiju, gan arī parādu uzkrāšanos. Savukārt tad, kad elektroenerģijas tirgū būs vairāki komersanti, šāda situācija var radīt zaudējumus gan komersantiem, gan arī pašiem patērētājiem. «Tā ir vēlme panākt regulārus ikmēneša maksājumus,» skaidroja Pavļuts.

Komentāri (341)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu