EM: Latvijas eksporta iespējas varētu uzlaboties gada nogalē (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pakāpeniski stabilizējoties ekonomiskajai situācijai Eiropā, sagaidāms, ka Latvijas eksporta iespējas šī gada nogalē varētu nedaudz uzlaboties, informatīvajā ziņojumā par makroekonomisko situāciju valstī prognozē Ekonomikas ministrija (EM).

Tomēr ministrija norāda, ka krīzes gados uz darbaspēka izmaksu samazināšanas rēķina iegūtās konkurētspējas priekšrocības pakāpeniski tiek zaudētas, un, lai nākotnē spētu palielināt eksporta apjomus, būtiska loma būs ne tikai pieprasījuma kāpumam noieta tirgos, bet arī spējai kāpināt produktivitāti.

Sagaidāms, ka šajā un 2014.gadā lielāks ieguldījums izaugsmē būs iekšzemes pieprasījumam. Uzlabojoties situācijai darba tirgū, turpinās augt privātais patēriņš. Vienlaikus straujāku privātā patēriņa kāpumu ierobežos lielās mājsaimniecību parādsaistības, savukārt privātā sektora investīcijas noteiks uzņēmēju nogaidošais noskaņojums attiecībā uz nākotnes perspektīvām, kā arī komercbanku piesardzīgā kreditēšanas politika.

Ziņojumā teikts, ka 2013.gadā vājais pieprasījums ārējos tirgos ir ietekmējis apstrādes rūpniecības, transporta un uzglabāšanas, kā arī lauksaimniecības un mežsaimniecības nozares. Šo nozaru turpmākā attīstība lielā mērā būs saistīta ar situāciju ārējā vidē un eksporta iespēju paplašināšanu.

Savukārt, augot privātajam patēriņam, turpinās palielināties uz iekšējo tirgu orientēto pakalpojumu nozaru devums ekonomikas izaugsmē. Pēc vairāku gadu stagnācijas pieaugums sagaidāms arī sabiedrisko pakalpojumu nozarēs.

EM prognozē, ka 2013.gadā un 2014.gadā Latvijas ekonomikas izaugsme būs mērenāka nekā pēdējos divos gados un iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums varētu sasniegt 4,5% gadā. Tajā pašā laikā, ekonomiskajai situācijai ārējā vidē attīstoties sliktāk nekā pašlaik tiek prognozēts, Latvijas IKP pieauguma tempi varētu būt lēnāki.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu