EM neizpratnē par LAEF kritiku un vēršanos Eiropas Komisijā (26)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ekonomikas ministrija (EM) ir neizpratnē par Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas (LAEF) izteikto kritiku attiecībā uz nekonstruktīvo sadarbību un vēršanos Eiropas Komisijā (EK).

EM pārstāve Evita Urpena biznesa portālam «Nozare.lv» skaidroja, ka LAEF ir viena no Tautsaimniecības padomes (TSP) Enerģētikas komitejas dalībniecēm, kuras sastāvā darbojas nozares lielākās nevalstiskās organizācijas, ko EM ir aicinājusi uz aktīvu, regulāru un konstruktīvu sadarbību, diskutējot par nozarei aktuālajiem jautājumiem un sniedzot priekšlikumus par nepieciešamajiem uzlabojumiem uzņēmējdarbības vides uzlabošanai.

«LAEF kā pilntiesīga TSP Enerģētikas komitejas dalībniece, tāpat kā citi komitejas dalībnieki, var gan rosināt komitejas sēdē izskatīt sev interesējošos jautājumus, tā veidojot komitejas sēžu darba kārtību, gan nākt klajā ar priekšlikumiem, kā komitejas darbu padarīt efektīvāku un kā labāk panākt mērķtiecīgu rezultātu,» uzsvēra Urpena.

Viņa atzina, ka ministrija sadarbojas un visus aktuālos reformu jautājumus, kas enerģētikas nozarē patlaban nav mazums, regulāri izdiskutē ar nozares nevalstiskajām organizācijām. Pēc viņas teiktā, EM uzdevums ir ieklausīties visu organizāciju viedokļos un vienlaikus analizēt jautājuma būtību arī no patērētāju viedokļa, rezultātā rodot samērīgu efektīvāko risinājumus. «EM sadarbība ar LAEF ir bijusi regulāra arī iepriekš, taču nav saņēmusi konkrētus un praktiski ieviešamus priekšlikumus,» atzina ministrijas pārstāve.

Vienlaikus Urpena atzina, ka saskaņā ar Augstākās tiesas spriedumu atbalsts elektroenerģijas ražošanai obligātā iepirkuma komponentes (OIK) ietvaros nav uzskatāms par valsts atbalstu Eiropas Savienības tiesību izpratnē, jo atbalstam netiek izmantoti valsts budžeta līdzekļi.

«Analoģiski arī koģenerācijā ražotās elektroenerģijas atbalstam netiek izmantoti valsts budžeta līdzekļi. Attiecīgi arī vēsturiski izveidoto subsidētās elektroenerģijas ražošanas atbalsta sistēmu pēc tās izveides atsevišķi nebija nepieciešams saskaņot ar EK. To vēstulē EM un arī Latvijas Atjaunojamās enerģijas asociācijai apliecinājusi arī Finanšu ministrija (FM), norādot, ka EK to līdz šim nav kvalificējusi kā valsts atbalstu,» piebilda Urpena.

Tāpat EK savā vēstulē Latvijas Atjaunojamās enerģijas asociācijai nav norādījusi, ka iepriekš izveidotajai atbalsta sistēmai ir bijis nepieciešams valsts atbalsta sniegšanas saskaņojums, bet gan tikai aicinājusi nepieciešamības gadījumā veikt tiesu prakses un EK lēmumu analīzi, lai secinātu, vai atbalsts elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem resursiem un dabasgāzes būtu kvalificējams kā valsts atbalsts.

Sagatavojot priekšlikumus OIK pieauguma ierobežošanai, EM sadarbībā ar FM ir veikusi regulāras konsultācijas ar EK Konkurences ģenerāldirektorātu. EM savas kompetences ietvaros ir veikusi visas nepieciešamās darbības un 2013.gada decembrī EK ir iesniegts sagatavotais paziņojums valsts atbalsta pasākumam par publiskajam tirgotājam piešķiramo dotāciju nolūkā saskaņot valsts budžeta mērķdotāciju obligātā iepirkuma komponentes izmaksu mazināšanai.

Urpena norādīja, ka 2014.gada februārī EM pārstāvji tikās ar EK kompetentajiem pārstāvjiem. Ieteikumi no EK pārstāvjiem patlaban nav saņemti, un šāda informācija vēl tiek gaidīta.

Jau ziņots, ka LAEF ir iesniegusi EK sūdzību, lai risinātu Latvijā samilzušās problēmas ar lielas jaudas dabasgāzes staciju nesamērīgo atbalstu, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja LAEF.

Iesniegtās sūdzības mērķis ir pievērst Eiropas Savienības uzmanību Latvijas enerģētikas problēmām un panākt, ka EK turpmāk ierobežo nesamērīgo valsts atbalstu lielajām dabasgāzes stacijām Latvijā, kas tiek sniegts kā elektroenerģijas obligātais iepirkums un garantētā maksa par stacijā uzstādīto elektrisko jaudu. LAEF prognozē, ka EK iesaistes rezultātā ieguvēji būs gan patērētāji, kuriem samazināsies maksājumi par elektroenerģiju, gan enerģētikas nozares dalībnieki kopumā.

Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija (LAEF) apvieno visas Latvijas atjaunojamo energoresursu nozares vadošās asociācijas. Tās mērķis ir saskaņot dažādu atjaunojamo energoresursu apvienojošu nevalstisko organizāciju darbību, paust vienotu nozares viedokli, kā arī pārstāvēt nozari attiecībās ar valsts un pašvaldību institūcijām.

LAEF ietilpst Latvijas ilgtspējīgas attīstības institūts, Atjaunojamās enerģijas konfederācija, Latvijas Bioenerģijas asociācija, Latvijas Biogāzes asociācija, Latvijas Biomasas asociācija LATBIO, Mazās hidroenerģētikas asociācija, Vēja enerģijas asociācija, Vēja elektroenerģijas ražotāju savienība, kā arī Saules enerģijas asociācija.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu