Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskola šogad svin 90. jubileju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolā šis ir rosīgs pavasaris, jo notiek aktīva gatavošanās jubilejas pasākumiem, portālu «Apollo» informēja  muzikoloģe Iveta Vīksne.

Kopš pēckara gadiem skola atrodas Ausekļa ielā. Vidusskolu absolvējuši 1963 audzēkņi, bet par skolas attīstību un topošo mūziķu profesionālo izaugsmi liels paldies sakāms trim nozīmīgām personībām - direktoriem Valdim Vikmanim, Agrim Engelmanim un patreizējai skolas vadītājai - Zitai Karlsonei.

Skola lepojas ar saviem absolventiem, kuri darbojas gan akadēmiskās, gan populārās mūzikas jomā. Melngailiešus sastopam valsts vadošajos orķestros, koros, Latvijas Radio un Televīzijā. Skolas absolventi darbojas arī dažādos ārvalstu simfoniskajos orķestros un citos kolektīvos. Latvijas mūzikas dzīvē skolas vārdu godam nes populārās un rokmūzikas pārstāvji: Zigmars Liepiņš, Aivars Hermanis, Jānis Lūsēns, Uldis Marhilevičs, Rodrigo Fomins, Zigrīds Muktupāvels, Aivars Brīze, Jolanta Gulbe, Ance Krauze, Andris Ērglis, Jānis Strazds u.c. Savukārt akadēmiskās mūzikas jomā veiksmīgi savu karjeru īsteno Jēkabs Ozoliņš, Selga Mence, Zane Gailīte, Ligita Ašme, Jurijs Savkins, Ivars Bezprozvanovs, Andra Bigača - Jankava, Lotars Džeriņš, Pēteris Endzelis, Pauls Andersons, Rihards Buks u.c. Daudzi melngailieši sekmīgi darbojas skolvadības jomā: Maruta Rozīte, Ligita Zemniece, Inta Stiene, Inita Rubeze, Ilze Rītiņa, Inga Šnore, Arta Kangīzere, Aiga Tiltiņa, Olita Mauerzaka, Miranda Ulberte, Jānis Kivils u.c. Gan Liepājas, gan visas Latvijas kultūras dzīvi organizējošās un vadošās iestādēs strādā skolas absolventi Lelde Vīksna, Valdis Skujiņš, Baiba Kurpniece, Dace Bluķe, Baiba Bože u.c.
Šobrīd Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolā darbojas vairāki muzikālie kolektīvi - jauktais, divi meiteņu un zēnu koris, kurus vada enerģiski, daudzsološi diriģenti, melngaiļskolas absolventi Ilze Balode un Andris Kontauts. Atzinīgi vērtējami ir meiteņu kora un diriģenta Andra Kontauta panākumi starptautiskos konkursos Beļģijā un Lietuvā. Audzēkņu simfoniskais orķestris diriģenta Dzintara Jurgelaiša vadībā ļoti cītīgi veido un sagatavo repertuāru, kas ir gan stilistiski, gan žanriski ļoti daudzveidīgs - no klasiskas simfonijas līdz popūrijiem no mūzikliem un muzikālām izrādēm. Pēdējo gadu laikā sniegti koncerti vairākās Kurzemes pilsētās - Saldū, Skrundā, Vaiņodē, Kuldīgā, Aizputē, kā arī Rīgā. Pēc vairāku gadu pārtraukuma, aktīvi darbojoties diriģentam Valerijam Šestilovskim, kopā ar Liepājas bērnu un jaunatnes centru ir atjaunots arī pūtēju orķestris. Viens no mūzikas industrijā visvairāk pieprasītajiem skolas kolektīviem ir Astras Ziemeles vadītais zvanu ansamblis Campanella, kas veic aktīvu koncertdarbību Latvijā, Lietuvā, Zviedrijā un Polijā.

Turpmākie gadi skolas dzīvē un attīstībā sola lielas pārmaiņas. Plānoti un, cerams, ka tuvākā nākotnē tiks īstenoti apjomīgi renovācijas darbi, kā arī daļa no skolas iespējams pārcelsies uz jaunās koncertzāles telpām.

Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas 90. jubilejai tiks veltīts īpašs, tematiski bagāts koncertcikls Melngaiļa koncertzālē:

17.aprīlī plkst.18.00
«Zvaigznes kā smilšu graudi» - 1.- 9. klases audzēkņu koncerts

18.aprīlī plkst.18.00
«Kā dzintara saule liedagā» - vidusskolas audzēkņu koncerts

8.maijā plkst. 18.00
«Ar liepas saknēm debesīs» - jauktā kora «Mare» un skolas simfoniskā orķestra koncerts

9.maijā plkst. 18.00
«Liepājas laiku taktīs skaita» - skolotāju un muzikālo ģimeņu koncerts

10.maijā plkst. 18.00
«Mēs nākam no savas skolas» - skolas absolventu koncerts

Skolas jubileja noslēgsies 11.maijā ar plašu un daudzveidīgu koncertu Liepājas teātrī «Ar vēju un dzintaru matos». Koncerta programma veidota divās stilistiski atšķirīgās daļās. Pirmā daļa iecerēta kā patreizējo audzēkņu muzikāla tikšanās ar skolas absolventiem. Melngaiļskolas labākie audzēkņi muzicēs kopā ar Liepājas simfonisko orķestri, kura sastāvā spēlē daudzi skolas absolventi. Pie diriģenta pults būs skolas pedagogs un audzēkņu simfoniskā orķestra vadītājs Dzintars Jurgelaitis. Koncertā piedalīsies arī meiteņu koris diriģenta Andra Kontauta vadībā un izskanēs skolas absolventa Zigmara Liepiņa Vijoļkoncerta II daļa Lielās Mūzikas balvas 2011 ieguvējas Paulas Šūmanes un jaunā diriģenta Jāņa Liepiņa interpretācijā. Savukārt, koncerta otrajā daļā kopā ar Liepājas simfonisko orķestri, instrumentālo grupu un diriģentu Jēkabu Ozoliņu uzstāsies Latvijā pazīstami mūziķi, skolas absolventi - Uldis Marhilēvičs, Aivars Hermanis, Vjačeslavs Mitrohins, Rodrigo Fomins, Laimis Rācenājs, Juris Pavītols, Valdis Skujiņš, Jolanta Gulbe, Andris Ērglis, Ance Krauze, Zigfrīds Muktupāvels, Ainars Virga u.c. Koncertu filmēs Latvijas televīzija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu