EP satricina korupcijas skandāls

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Eiropas Parlamentu (EP) pēdējās nedēļās satricinājis korupcijas skandāls, atklātībā nonākot arī informācijai par krāpšanos ar deputātiem izmaksātajām kompensācijām.

«Nevajadzētu pieļaut ne mazāko iecietību pret jebkādām korupcijas izpausmēm,» paziņojis parlamenta prezidents Ježijs Buzeks.

EP darbu pēdējās nedēļās aizēnojis plašs skandāls, izskanot apsūdzībām, ka deputāti lobējuši noteiktus uzņēmumus un nozares apmaiņām pret dāsniem kukuļiem.

Pret trim likumdevējiem no Austrijas, Rumānijas un Slovēnijas draud izmeklēšana pēc britu laikraksta «Sunday Times» atklātībā nodotās informācijas, ka eiroparlamentārieši piekrituši 100 000 eiro (70 280 latu) lielam kukulim.

Savukārt tikai nedēļu iepriekš Eiropas Savienības Tiesa lika bijušajam EP deputātam britam Denam Doveram atmaksāt 400 000 eiro.

Savukārt Austriju pārstāvošā deputāte Hella Rānere pagājušajā nedēļā atteicās no sava mandāta saistībā ar aizdomām, ka viņa plānojusi atmaksāt septiņu miljonu eiro lielo uzņēmuma parādu, izmantojot biroja uzturēšanai plānotos līdzekļus.

Reaģējot uz EP reputācijai neglaimojošajiem gadījumiem, Buzeks rosinājis «lobistu obligātā reģistra» izveidi, kurā tiktu apkopotas ziņas par aptuveni 5000 akreditētajiem lobistiem. Ik darbadienas parlamenta ēkas apmeklējot ap 10 000 cilvēku.

Tikmēr kritiķu krustugunīs aizvien biežāk nonāk tie parlamenta deputāti, kas ieņem ietekmīgus amatus ārpus EP. Piemēram, vācu eiroparlamentārietis Elmārs Broks ir padomnieks mediju gigantā «Bertelsmann».

«Tiem, deputātiem, kas aizstāv kādas intereses, kurās tiem ir finansiālas intereses (vai pastāv iespēja par šādām interesēm), par šo faktu skaidri un nepārprotami būtu jāziņo rakstveidā,» rosina Buzeks. Turklāt parlamentāriešiem, kuriem ir «otrais darbs, vajadzētu lūgt atjaunot interešu deklarāciju daudz biežāk nekā reizi gadā - ideālā gadījumā ne vēlāk kā mēneša laikā pēc apstākļu maiņas».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu