EPPA sesijā izplatīts buklets apsūdz Lietuvu Darba partijas vajāšanā (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Anemone Nemorosa, CC BY-SA 2.0

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) sesijas laikā tiek izplatīts krāsains buklets, kurā Lietuva apsūdzēta par finanšu mahinācijām tiesātās Darba partijas un tās dibinātāja Viktora Uspaskiha vajāšanā, ceturtdien vēsta portāls «Lrytas.lt».

Kā šā bukleta izdevēja norādīta pilsoņu grupa «Pret tiesisko nihilismu un par cilvēktiesībām un demokrātiju Lietuvā». Bagātīgi ilustrētais 20 lappušu izdevums vēsta par «Lietuvas politiskās opozīcijas iznīcināšanu». Informācija par šādu bukletu Lietuvā saņemta no Strasbūras, kur šobrīd uzturas vairāki Lietuvas Seima deputāti.

Jau ziņots, ka Viļņas apgabaltiesa 12.jūlijā pasludināja spriedumu Darba partijas dubultgrāmatvedības lietā, atzīstot četras šīs partijas amatpersonas par vainīgām grāmatvedības datu sagrozīšanā. Bijušajam partijas līderim Uspaskiham tika piespriests četru gadu ieslodzījums un 23 000 litu (6666 eiro) naudassods. Tikmēr pati Darba partija kā juridiskā persona pie kriminālatbildības netika saukta, jo neilgi pirms tam apvienojās ar nelielo Leiboristu partiju, tā kļūstot par jaunu juridisko personu.

Bukletā šī lieta plaši aprakstīta no Darba partijas skatupunkta, apgalvojot, ka tā esot tīši safabricēta, lai izrēķinātos ar šo partiju, un ka tās izmeklēšanu centušies ietekmēt dažādi Lietuvas politiķi, ieskaitot prezidenti Daļu Grībauskaiti.

Saskaņā ar autoru skaidrojumu Lietuvas tradicionālās partijas esot satraukušās, ka līdz ar Darba partijas popularitātes pieaugumu katoļticīgie lietuvieši sākuši balsot par Krievijā dzimuša un pie citas ticības piederīga cilvēka dibinātu partiju.

Tekstu papildina fotogrāfijas, kur Darba partijas dibinātājs redzams rokudzelžos, skatāmas arī ainas no tiesas sēdēm un Uspaskiha atbalstītāju mītiņa. Attēlu parakstos apgalvots, ka šajā mītiņā piedalījušies tūkstošiem cilvēku, lai gan patiesībā tajā bija pulcējušies tikai daži simti, galvenokārt partijas biedri.

Tomēr autori neaprobežojas tikai ar Darba partijas aizstāvēšanu. Bukletā pieminēti arī pieņēmumi par ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumu iespējamo atrašanos Lietuvā un citas lietas, kā arī norādīts, ka dažās svētku dienās pa Viļņas galveno ielu «maršē nacisti».

«Varbūt vajadzētu pievērst lielāku uzmanību cilvēktiesību aizstāvībai Eiropas Savienībā? Tādēļ mēs nolēmām vērsties pie organizācijām, kas cīnās par tiesībām, un citu valstu valdībām,» teikts izdevumā. «Pašreizējo situāciju var mainīt vienīgi sabiedrība. Mēs nedrīkstam pastāvīgi pievērt acis pret cilvēktiesību pārkāpumiem ES iekšienē, jo tas apliecinās Kopienas vājumu un radīs augsni jauniem pārkāpumiem.»

Kā portālam «Lrytas.lt» sacījis Liberāļu kustības priekšsēdētājs Eliģijs Masjulis, rodas iespaids, ka Darba partijas līderus, kas Lietuvā saņēmuši nepārprotamu un skaidru spriedumu, apņēmusi pilnīga bezcerība, ja jau viņi sākuši izplatīt šādus «no pirksta izzīstus» izdevumus.

Viņš paudis nožēlu, ka Lietuva tiek nomelnota, piesedzoties ar vienkāršo valsts pilsoņu vārdu.

Kā atgādinājis politiķis, jau agrāk pieredzēts, ka Darba partija un tās līderi mēģinājuši izspēlēt Eiropas Parlamenta darbībā līdzīgu «pāridarījuma kārti», taču šis plāns viņiem nav izdevies, bet šoreiz tiešām pārkāptas visas robežas. «Ja daži Darba partijas darboņi iedomājas, ka var visā Eiropā ņirgāties ne vien par Lietuvas tiesām, bet arī par Lietuvas valsti, tad viņi paši sev parakstījuši spriedumu,» norādījis Masjulis.

Sazināties ar Uspaskihu portālam nav izdevies - viņa tālrunis atbild, ka abonents pašlaik nav sasniedzams. Cik zināms, Darba partijas idejiskais līderis uz trim nedēļām devies uz Krieviju.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu