ES: Kijevai ir tiesības aizsargāt savu suverenitāti (48)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainai ir tiesības aizsargāt savu suverenitāti, ceturtdien paziņoja Eiropas Savienība (ES), vienlaikus mudinot iesaistītās puses visus pūliņus veltīt krīzes risināšanai.

«Mēs pilnībā uzticamies Ukrainas valdībai Ženēvas vienošanās ieviešanā,» apstiprināja ES augstākās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones preses sekretārs Maikls Manns. «Mēs atzīstam Ukrainas tiesības izmantot likumīgu rīcību, lai aizsargātu savu suverenitāti un teritoriālo integritāti.»

Eštones pārstāvis arī uzsvēra, ka visām Ženēvas sarunu dalībniecēm - Briselei, Vašingtonai, Kijevai un Maskavai - vajadzētu darīt visu, kas ir to spēkos, lai nodrošinātu spriedzes mazināšanos.

Viņš norādīja, ka Ženēvas sarunās valstis apņēmušās «izmantot savu ietekmi», lai atbruņotu nemieru cēlājus un palīdzētu atjaunot varasiestāžu kontroli pār ieņemtajām ēkām un apkaimēm.

«Nesenie notikumi norāda, ka dažos gadījumos (..) ne visi ir apņēmības pilni ievērot» panākto vienošanos, piebilda ES pārstāvis, uzsverot, ka vienīgā izeja ir diplomātisks risinājums.

Jautāts par bargāku sankciju noteikšanu Maskavai, Manns sacīja, ka ES strādā pie iespējamiem jauniem pasākumiem, taču to noteikšana atkarīga no notikumiem Ukrainā.

«Nav nekādu stingri noteiktu un ātru termiņu,» viņš piebilda.

ES līdz šim noteikusi vīzu izsniegšanas aizliegumus un līdzekļu iesaldēšanu teju 40 Krimas un Krievijas amatpersonām un uzņēmējiem, tostarp Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvākā loka personām.

Bloka līderi piekrituši izvērtēt turpmākus pasākumus pret Krieviju, tostarp ekonomikas sankcijas, taču līdz šim lēmums nav pieņemts, jo ES dalībvalstu vidū atšķiras viedokļi šajā jautājumā.

Komentāri (48)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu