ES komisārs pauž nožēlu, ka cūkgaļas eksporta aizliegums skar visas bloka valstis (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Piektdien Eiropas Savienības (ES) Veselības komisārs Tonio Borgs savā oficiālajā paziņojumā paudis vēlmi panākt kompromisu saistībā ar Krievijas cūkgaļas eksporta aizliegumu no ES valstīm.

Balstoties uz apstiprinājumu, ka Lietuvas dienvidos tika atrastas divas mirušas mežacūkas ar konstatētu Āfrikas cūku mēri, Krievija izsludināja cūkgaļas eksporta aizliegumu no ES valstīm. Tā kā Krievija ir nozīmīgs ES partneris šajā eksporta nozarē, ES Veselības komisija ir uzsākusi dialogu ar Krievijas amatpersonām.

Lai būtu noteikta infekcijas izplatīšanās Lietuvā, vietējās varasiestādes pieņēma visus ierobežojumus, kurus pieprasīja Eiropas Komisija (EK). Tāpat lietuviešu amatpersonām palīdz eksperti no Krievijas, Baltkrievijas, kā arī no Pasaules Dzīvnieku veselības organizācijas (OiE). Tika secināts, ka vīruss ir cēlies no Lietuvas kaimiņvalstīm, kas nav ES dalībvalstis.

ES Veselības komisijai ir patstāvīgs kontakts ar Krievijas varasiestādēm, kura iepriekšējās dienās izplatīja cūkgaļas eksporta aizliegumu no ES valstīm, pamatojoties uz Pasaules Tirdzniecības organizācijas sanitārajiem un fitosanitārajiem noteikumiem, tāpat arī OiE principiem. EK gan uzsver, ka no tirgus būtu jāizslēdz tikai Lietuvas inficēties reģioni, taču Krievija pieprasa drošības garantijas, ka slimība neizplatīsies Lietuvas kaimiņvalstīs.

«Es vēlētos uzsvērt, ka visi ES veiktie mērījumi atbilst starptautiskajiem standartiem, tāpat ir būtiski, lai Krievijas puse ņemtu vērā pierādījumus, kuros ir iekļauti rezultāti par slimības vietas izmeklējumu. Man ļoti žēl, ka Krievijas partneri ir aizlieguši gaļas eksportu no tām valstīm, kuras pat nav saistītas ar cūku mēri. Pēc iespējas ātrāk ir jātiekas ar Krievijas amatpersonām, lai rastu pieņemamu risinājumu šai problēmām,» pauda Borgs.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu