Faktori, kas izraisa aptaukošanos (61)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Aptuveni 2,3 miljardu cilvēku 2015. gadā cietīs no aptaukošanās – šādu prognozi min veselības nozares eksperti. Statistika rāda, ka aptaukošanās problēma ir kļuvusi par ierastu parādību ne tikai attīstītajās valstīs, bet arī jaunattīstības valstīs, informē Ariana Rastauskaitė.

Statistika ir biedējoša

Liekajam svaram un tam, ka ķermenis aptaukojas, ir liela ietekme uz cilvēka organismu, ja tas cieš no sirds un asinsvadu sarežģījumiem, kas ir vieni no izplatītākajiem nāves cēloņiem pasaulē. Vēl jo vairāk – aptaukošanās izraisa diabētu, osteoartrītu un dažādas vēža formas. Tādēļ tas, ka aptaukošanās skarto cilvēku skaits palielinās, ir nopietna problēma, kurai jāpievērš vispasaules uzmanība. Atsaucoties uz aizvadītā gada nogales Pasaules Veselības organizācijas pētījumu, katram trešajam pieaugušajam visā pasaulē ir liekais svars. Katru gadu aptaukošanās izraisīto slimību dēļ iet bojā trīs miljoni cilvēku. Minētais pētījums arī rāda, ka šī nav tikai veselības, bet arī sociāla problēma.

OverseasDevelopmentInstitute (ODI) izpētes centrs, kas atrodas Londonā, Lielbritānijā, nesen paziņoja sava ilggadējā uztura pētījuma rezultātus – 1,46 miljardu cilvēku visā pasaulē cieš no aptaukošanās vai liekā svara. Lielākās bažas zinātnieku vidū rada situācija jaunattīstības valstīs. Pēdējo trīsdesmit gadu laikā cilvēku skaits šajās aptaukošanās problēmu skartajās valstīs ir palielinājies četras reizes.

Šī problēma ir aktuāla arī Latvijā. Jaunāko Eiropas Komisijas pētījumu par aptaukošanos Eiropas Savienības valstu vidū (Healthat a Glance: Europe 2012) rezultāti norāda, ka šī problēma kļūst daudz aktuālāka pieaugušo vidū. Pašreiz Latvija ir desmitajā vietā visu Eiropas Savienības valstu vidū pēc ēšanas paradumu traucējumiem ar 16,9% (OECD HealthData 2012; Eurostat StatisticsDatabase; WHO GlobalInfobase) cilvēku starp pieaugušajiem iedzīvotājiem, kas cieš no aptaukošanās.

Latvieši nav izņēmums – arī ciešam no aptaukošanās

Psiholoģe, kas konsultē cilvēkus ar ēšanas traucējumiem Una Kraukle skaidro, ka cilvēki gan Latvijā, gan citās Eiropas valstīs masveidā cieš no sekām, ko izraisa bailes no ēdiena. Mēģinot ēst tikai diētisku pārtiku, baidoties no daudzveidīga, dabiska un pilnvērtīga uztura, bieži vien tiek panākts pretējs efekts. Pēc sākotnējā svara samazinājuma nereti seko vēl lielāks svara pieaugums, kas tiek uzkrāts kompulsīvās pārēšanās rezultātā. Aizliegtie un par nevēlamiem pasludinātie produkti tiek ēsti lēkmjveidīgi, bieži – neadekvātos daudzumos. Problēmas risinājums – popularizēt dabisku, uz organisma vajadzībām balstītu ēšanas kultūru. Noteikti uzsverot, ka emocionālās problēmas ir risināmas emocionālā plāksnē, lai uzkrātā emocionālā spriedze, neapmierinātība, nomākts, depresīvs noskaņojums neprovocē vēlmi ēdienu izmantot kā mierinājumu. Ēdot dabiski – to, kas garšo, bet ievērojot sātu, rūpējoties par savu emocionālo labsajūtu un pievienojot fizisku aktivitāti, kas sniedz prieku, tiek iegūta noturīgi laba fiziskā forma. Jo tas ir dzīvesveids, kas sniedz baudu!

Meklē risinājumu kopīgi

Aptaukošanās un liekā svara problēmas pasaules iedzīvotāju vidū tika apspriestas desmitajā gadskārtējā uzņēmuma «Nestlé» izpētes centra konferencē Šveicē, Lozano. Izcilākie zinātnieki, uztura speciālisti un «Nestlé» izpētes centra Lozano eksperti satikās, lai apspriestu uztura un aptaukošanās problēmas un to iespējamos globālos risinājumus sabiedrībā.

«Nestlé» izpētes centrs ir uzņēmuma «sirds», kur tiek veikti pētījumi par veselīga uztura ievērošanu un produktiem, kas to atbalsta, kā arī jaunākajām tehnoloģijām, kas palīdz radīt veselīgus produktus. Jau desmit gadus šis centrs vieno uztura un veselības speciālistus, kas strādā pie risinājumiem, kā efektīvāk harmonizēt cilvēku uzturā lietoto ēdienu un mazināt riskus, ko rada neveselīga uztura lietošana.

Atsaucoties uz minētajiem speciālistiem, galvenais iemesls liekajam svaram – cilvēku diētas un uzvedības paradumu maiņa: mēs ēdam arvien mazāk un mazāk graudaugu produktus un augļus, taču arvien vairāk ēdam gaļu, taukainu ēdienu un cukuru. Kā arī pēdējo desmit gadu laikā cilvēki sākuši ēst vairāk, bet kustēties mazāk.

Nevaram atļauties kavēties

«Nestlé» rīkotās konferencē «Uzturs, aptaukošanās un sabiedrība» īpaša uzmanība tika veltīta bērniem, ņemot vērā statistiku par pieaugošo bērnu aptaukošanos. Eksperti min, ka pēdējo trīsdesmit gadu laikā bērnu skaits ar aptaukošanās problēmām ir dubultojies, savukārt pusaudžu – palielinājies trīs reizes. Tieši šī iemelsa dēļ ēdiena produktu ražotāju industrija bieži vien tiek vainota tajā, ka rodas veselības problēmas. Taču «Nestlé» izpētes centrs nodarbojas tieši ar šo problēmu risināšanu un sadarbojas ar pasaules organizācijām, lai risinājumi būtu vispasaules līmenī. Konferences laikā zinātnieki ir arī norādījuši, ka valstu finansējums veselības nozarei tuvāko gadu laikā noteikti būs jāpalielina tieši šo problēmu dēļ, kas ir gan veselības, gan sociāla rakstura.

Komentāri (61)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu