Filma «Par cilvēkiem un Dieviem» (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No piektdienas, 15. februāra, kinoteātra «Kino Bize» pastāvīgajā programmā būs skatāma franču režisora Ksavjēra Buvē vēsturiskā drāma «Par cilvēkiem un Dieviem».

Uzsākot Lielo Gavēni, kinoteātris «Kino Bize» līdz pat februāra beigām izrādīs Kannu kinofestivāla godalgoto filmu «Par cilvēkiem un Dieviem», kas vēsta par astoņu cisterciešu mūku dzīvi Atlasa kalnos Alžīrijā, meklējot mieru un nevardarbīgu līdzāspastāvēšanu starp kristiešu un musulmaņu tautām.

«Par cilvēkiem un Dieviem» ataino notikumus, kas 1996. gadā satricināja teju visu reliģisko kopienu un raisīja plašas diskusijas arī publiskajā telpā. Jau kopš Alžīrijas neatkarības briestošie nemieri starp islāma ticīgajiem un kristiešiem, kas koloniālisma laikā izmitināti Atlasa kalnos, 1990. gados pārauga bruņotā vardarbībā un nežēlastībā pret tiem, kas nepakļaujas kaujinieku ultimātam un, neskatoties uz dzīvības briesmām, paliek musulmaņu zemēs.

Režisors Ksavjērs Buvē līdzās vēsturiskajām atsaucēm filmā pievēršas arī klostera dzīves, mūku ikdienas un misijas virzītas apziņas pētījumiem. Tie atbalsojas liturģiskos dziedājumos un augšupvērstā klusumā, bet vienlaikus un tikpat cieši saistīti arī ar zemi un tās miesīgajiem iemītniekiem.

«Par cilvēkiem un Dieviem» ieguvusi Žūrijas Grand Prix un Ekumēniskās žūrijas balvu Kannu kinofestivālā, kā arī citus kino apbalvojumus un reliģisko asociāciju balvas.

Kino Bize: Skolas iela 15, Rīga. «kinobize.lv»

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu