Filma par lietuviešu «sapņu komandu» sajūsminājusi pat amerikāņu kritiķus (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas basketbolistiem veltītā dokumentālā filma «Cita sapņu komanda» («The Other Dream Team») saņēmusi daudzu ASV kritiķu atzinību, vēsta portāls «Lrytas.lt».

Kā ziņots, Amerikas Savienotajās Valstīs augušā režisora Marjus Markeviča lente, kas veltīta Lietuvas basketbolistu panākumiem 1992.gada olimpiskajās spēlēs Barselonā un vienlaikus vēsta arī par lietuviešu brīvības centieniem un Padomju Savienības sabrukumu, tikko iznākusi uz Lietuvas ekrāniem, bet jau iepriekš rādīta ASV.

  • «Kā gan ar tādiem līdzjutējiem var zaudēt?», «Tas ir pierādījums, ka sports reizēm spēj mainīt pasauli» - šādiem vārdiem savos iespaidos par filmu dalījušies pazīstami ASV izdevumu kinokritiķi.
  • «Filma par sportu, kas paliks prātā,» - tā par šo lenti izteicies «The Los Angeles Times» apskatnieks Kenets Tarens. «Iedvesmojoši!» - atzīst «Wall Street Journal» eksperts Džo Morgensterns.
  • «Vēstot par savu neatkarību, lietuvieši izmantojuši basketbolu. Basketbols palīdzējis mobilizēt mazu tautu un devis tai cerības,» - šādu raksturojumu filmai devis interneta medijs «Huffington Post“.
  • «Satriecoša filma, interesanta dažādos līmeņos,» tviterī spriedusi «The Movie Minute» apskatniece Džoena Lengfīlda.

119 minūtes garā filma pirmizrādi Amerikas Savienotajās Valstīs pieredzēja janvāra beigās festivālā «Sundance». «Tas ir kaut kas vairāk nekā tikai filma par sportu. «Cita sapņu komanda» ir dokuments, kas rāda, kā apspiesta zeme atgūst savu identitāti,» - tā par šo kinodarbu bija rakstīts festivāla apskatā.

Februārī filma tika parādīta Lietuvā šaurā skatītāju lokā, bet pirms pusotras nedēļas tā nodota plašākam lietuviešu skatītāju vērtējumam.

Arī pats lentes autors Marjus Markevičs, kas uzaudzis Amerikas Savienotajās Valstīs lietuviešu emigrantu ģimenē, atzinis, ka savā filmā viņš vēlējies stāstīt ne tikai par basketbolu. «Tur ir arī Lietuvas vēsture, neatkarības vēsture, Padomju Savienības laiki. Domāju, ka basketbols ir saistīts ar visu lietuviešu kultūru un diženo vēsturi,» viņš izteicies.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu