Filmu «Noass» aizliedz trijās arābu valstīs (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: agoolapulapu, CC BY-SA 2.0

Trīs arābu valstis reliģisku iemeslu dēļ aizliegušas gaidāmo Bībeles filmu «Noah» («Noass») un domājams, ka to piemēram varētu sekot arī pārējā arābu pasaule, sestdien paziņoja kinostudija «Paramount Pictures».

«Kataras, Bahreinas un Apvienoto Arābu Emirātu cenzori šonedēļ oficiāli apstiprinājuši, ka filma tur netiks izlaista,» sacīja studijas pārstāvis. «Kā iemesls minēts tas, ka filma «ir pretrunā ar islāma mācību».»

«Paramount Pictures» pieļauj, ka ar līdzīgu aizliegumu varētu nākt klajā arī Ēģipte, Jordānija un Kuveita.

Musulmaņi iebilst pret svēto vizuālu atveidošanu.

Filma «Noass» balstīta uz Vecās Derības stāstu par Noasa šķirstu. Noass pazīstams gan kristietībā, gan jūdaismā, gan arī islāmā. Korānā viņam atvēlēta vesela nodaļa.

Ceturtdien Azharas imams, kurš ir sunnītu ietekmīgākais garīdznieks, izdeva fatvu pret filmu. «Azhara atjauno savus iebildumus pret jebkādu Dieva vēstnešu vai praviešu atveidošanu,» norādīts paziņojumā.

Tā «aizskar ticīgo jūtas un ir nepārprotams islāmiskās likumdošanas pārkāpums», norāda imams.

Holivudas aktiera un režisora Mela Gibsona 2004.gada filma «The Passion of the Christ» («Kristus ciešanas») tika izrādīta arābu valstīs par spīti garīdznieku iebildumiem.

Arī 2012.gada miniseriāls «Omar» («Omars») par 7.gadsimta musulmaņu valdnieku un pravieša Muhameda sabiedroto izspruka no cenzoriem.

Kinolentes «Noass» uzņemšana izmaksāja 125 miljonus ASV dolāru (90 miljonus eiro). Galvenās lomas tajā atveido «Oskara» balvas laureāti Rasels Krovs un Entonijs Hopkinss.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu