Finanšu ministrs: Budžeta deficīts ir samazinājies ekonomiskās izaugsmes dēļ (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pērn salīdzinājumā ar 2012.gadu budžeta deficīts ir samazinājies par 0,3 procentpunktiem, galvenokārt pateicoties ekonomiskajai izaugsmei, kas sekmēja gan patēriņa, gan darbaspēka nodokļu ieņēmumu pieaugumu, paziņojumā medijiem norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Fiskālā situācija ir uzlabojusies, neskatoties uz negatīvo ietekmi no darījuma, valstij izpildot kredītsaistības AS «Liepājas metalurgs» vārdā, kā arī būtisku deficīta palielināšanos pašvaldību budžetos, ko noteica pašvaldību pieaugoša Eiropas Savienības fondu projektu līdzfinansēšana, kā arī intensīvāka aizņemšanās dažādiem investīciju projektiem.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes iesniegtajai 2014.gada aprīļa notifikācijai «Eurostat» vispārējās valdības budžeta deficīts 2013.gadā bija 223,8 miljoni eiro jeb 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas bija viens no zemākajiem deficītiem kopš 2007.gada, turklāt arī viens no zemākajiem Eiropas Savienībā, atzīmē Finanšu ministrijā.

Salīdzinot ar Finanšu ministrijas ziemā prognozēto, kad deficīta prognoze bija 1,3% no iekšzemes kopprodukta, notifikācijas sagatavošanas laikā līdz aprīlim tika precizēti faktiskie dati par vispārējās valdības sektora komersantu saimnieciskās darbības rezultātiem, kas izrādījušies sekmīgāki, nekā iepriekš prognozēts, kā arī precizēti dati par visu budžeta līmeņu avansa maksājumiem un nākamo periodu izdevumiem, jo īpaši valsts sociālās apdrošināšanas budžetā, tādējādi uzlabojot pagājušā gada rezultātus.

Finanšu ministrijā atzīmē, ka vispārējās valdības budžeta prognozes, kas tika sagatavotas Latvijas Stabilitātes programmai 2014.-2017.gadam, paredz deficītu 2014.gadā 1% no iekšzemes kopprodukta apmērā, kas ir nedaudz augstāks deficīts, nekā noteikts vidēja termiņa budžeta ietvara likumā. Tam par iemeslu ir pašvaldību budžetu prognozes pārskatīšana, ņemot vērā iepriekšējā gada izpildi, kā arī negatīvas korekcijas iekļaušana par izdevumiem Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecībai atbilstoši EKS metodoloģijai. Savukārt vispārējās valdības budžeta deficīts 2015.-2017.gadā tiek prognozēts, ievērojot Fiskālās disciplīnas likuma nosacījumus, proti, 2015.gadā deficīts tiek prognozēts 0,8% no iekšzemes kopprodukta, savukārt 2016. un 2017.gadā - 0,7% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu