FM: Darbaspēka nodokļu politikā jāturpina sāktie rīcības virzieni (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Lai sekmētu uzticību nodokļu politikai un radītu ilgtermiņā paredzamu, stabilu un labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi, jāturpina sāktie rīcības virzieni darbaspēka nodokļu politikas reformai, uzskata Finanšu ministrijas (FM) speciālisti.

Priekšlikums iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi samazināt mazākajām algām ir jāvērtē reizē ar ikgadējas iedzīvotāju ienākumu deklarēšanās ieviešanu, kā arī šis priekšlikums būtu atbalstāms tikai vienlaikus ar IIN neapliekamā minimuma paaugstināšanu, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Lelde Kaunese.

FM atzīmē, ka saskaņā ar Saeimas šogad maijā pieņemtajiem grozījumiem likumā par IIN nodokļa likmes tiks mazinātas no 25% uz 24% 2013.gadā, 2014.gadā un 2015.gadā ik gadu par diviem procentpunktiem, 2015.gadā sasniedzot 20%. Tāpat attiecībā uz darbaspēka nodokļu sloga samazināšanu saskaņā ar Ministru kabinetā lemto atvieglojums par apgādībā esošu personu tiks paaugstināts no 70 latiem uz 80 latiem. Jautājums par ar IIN neapliekamā minimuma apmēru tiek skatīts kārtējā gada budžeta kontekstā, ņemot vērā fiskālās iespējas.

Kā ziņots, Saeimas «Vienotības» frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis intervijā laikrakstam «Diena» izteicies, ka vienošanās visiem Latvijā samazināt IIN līdz 20% nav akmenī iecirsta. Pēc politiķa vārdiem, varot gadīties, ka IIN līmenis 24% tiek saglabāts lielākajām algām un tālākā pazemināšana notiek tikai attiecībā uz nelielajām.

Savukārt Reformu partijas frakcijas priekšsēdētaja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis vērš uzmanību uz to, ka solījums samazināt IIN līdz 20% līdz 2015.gadam ir apstiprināts likumā un tā nepildīšana liktu apšaubīt Saeimas juridisko atbildību. «Iespējams, ka «Vienotības» frakcija apsver iespēju pārskatīt nodokļu reformas plānu kādas citas koalīcijas sastāvā, bet pašreizējā koalīcijā, kurā piedalās arī Reformu partija, šāds scenārijs netiek apspriests,» norādījis Dombrovskis.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu