Foršāk par <i>Poršu</i> (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nereti pārņem sajūta, ka tautas attieksme pret sportu lielā mērā tiek deformēta jau pašā saknē, kad 1. klasē bērnam stundu sarakstā kā mācību priekšmets parādās maksimāli stiepjamais jēdziens – Sports. Tas ir kā belziens ar dūri starp acīm tiem, kuriem vecāki ar sportu ir uz Jūs. Bet runa taču ir par fiziskām aktivitātēm, kuru rezultātam nebūt nav jābūt pasaules rekordam šķēpmešanā vai olimpiskajai zelta medaļai pludmales volejbolā. Pirms pāris nedēļām šo rindu autors piedalījās Latvijas Ārstu biedrības organizētajā diskusijā, kurā pierakstīja speciālistu viedokļus, atziņas un secinājumus, ar kuriem nolēma iepazīstināt arī «Apollo» lasītājus. 

Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks norāda, ka pats nekad nav bijis sportists un viņa viedoklis ir visai skarbs - profesionālais sports tikai ražo invalīdus. «Tad jau labāk paliekam Olimpiādē bez medaļām, bet vismaz valstī nav ņuņņas, kas pat nevar iestāties armijā,» viņš uzsvar, tomēr piebilst, ka, ja vien būs nodrošināti apstākļi, lai visi varētu pārvietoties ar velosipēdu, tad arī Latvijas Riteņbraukšanas federācijai būs no kā paņemt potenciālos profesionāļus.

Latvijā daudz tiek runāts par ķiveru izmantošanas nepieciešamību velosipēdistu vidū, taču gada laikā bojā gājuši 13 velosipēdisti, kurus tik un tā diez vai paglābtu arī ķivere, kuras esamība braucējus nereti padara tikai pārgalvīgākus. Vienlaikus no sirds un asinsvadu slimībām Latvijā ik gadu mirst vairāk nekā 15 000 cilvēku.

Starp citu, vienīgās valstis, kur velosipēdistiem obligāti jāvalkā ķivere, ir Austrālija un Jaunzēlande, bet šajās valstīs kopš obligātās prasības ieviešanas velosipēdistu skaits samazinājās par 30%.

RSU asociētā profesore, onkoloģe Dace Baltiņa secina, ka pacienti ir gatavi izdod milzu naudu par tabletīti, taču nav gatavi mainīt savu dzīves ritmu. Lai nopirktu divus slotas kātus un sāktu nūjot, daudz naudas nav nepieciešams.

Tā vietā cilvēks izvēlas sevi eleganti un pārliecinoši apmānīt, sak, es jau brauktu uz darbu ar riteni, taču tur jau nav dušas, lai pēc tam nomazgātos. Ironiski, bet rodas iespaids, ka cilvēki svīst tikai bijušajā Padomju Savienībā, kamēr Dānijā ar velosipēdu dodas pat uz operu, jo nav taču jānoķer Bjarne Rīss vai Romāns Vainšteins, bet gan vienkārši jānokļūst no punkta A punktā B.

Arī sporta terapija Latvijas ārstu un pacientu vidū ir visai ekstrēms termins, lai gan visi ir vienisprātis – fiziskās aktivitātes absolūti visos gadījumos būs profilaktisks līdzeklis. Turklāt sports var palīdzēt arī pēc rehabilitācijas un pat tās laikā. Taču, lai tā notiktu, ir jātiek vaļā no kaitīgā un depresīvā stereotipa, ka gultas režīms visu ārstē. Jo īpaši tas attecināms uz pediatriju, kur Jānītim nereti tiek izsniegta «Zaļā zeme», lai tikai mazais pacients neceļas augšā no gultas un netraucē profesoru Pēteri viņa sūrajā darbā.

Profesore Baltiņa tam piekrīt, taču norāda, ka aicinājumam piesaistīt slimnīcai vairāk rehabilitologu seko tikpat loģiska, cik dumja atbilde – mēs ārstējam. «Tā jau ir kā filozofija – slimais lai guļ gultā un nemaisās pa kājām veselajiem.»

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis skaidro, ka sporta terapija nav tikai pastaigas, bet gan reāla vingrošana līdz pat fiziskām aktivitātēm. Pasaules pieredze liecina, ka cilvēki pēc pirmās nopietnās slimības pievēršas ne vairs tautas sportam, bet pat ekstrēmajam. «Bet, vai tad tas ir sliktākais? Es labāk nomirstu sporta laukumā nekā izģērbts pliks reanimācijas gultā.»

«Manuprāt, cilvēki ir apjukuši un nespēj noteikt savu spēju līmeni,» uzskata SIA «Sporta laboratorija» sporta ārste Sandra Rozenštoka. Viņas pieredze liecina, ka cilvēki nereti nodarbojas tikai ar nūjošanu vai pilatēm, lai gan reāli spētu izdarīt daudz vairāk, lai ne tikai uzturētu, bet arī stiprinātu savu sirdi.

Stradiņa slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra Iveta Mintāle atzīst, ka bieži vien cilvēkiem pēc operācijām nepamatoti liek nosēdēt mājās sešus mēnešus, bet pēc tādas dīkstāves vairs negribas ne vien sportot, bet arī strādāt. Turklāt arī paši pacienti ir ļoti neatsaucīgi un ar izbrīnu uztver ārstu mudinājumus nodarboties ar sportu. Lai gan daudziem mājās ir par prāvu naudas summu iegādāti mūsdienīgi trenažieri, tie bieži vien dzīvokļa interjerā kalpo kā abstrakts drēbju pakaramais.

VSIA «Nacionālā rehabilitācijas centra «Vaivari»» valdes priekšsēdētāja Anda Nulle atgādina, ka arī jebkurš defekts nenozīmē, ka atlikušais mūžs jāpavada aptaukojoties uz dīvāna. Pirmkārt, sports palīdz uzturēt rehabilitācijas procesā sasniegtos rezultātus, bet, otrkārt, kalpo sekundārajai profilaksei. «Speciālisti jau būtu, RSU Rehabilitācijas fakultātē tiek īstenota studiju programma Veselības sports, taču nepieciešama ir arī tautas vēlme. Lai viena tante otrai stāsta, cik tas ir moderni un forši.»

Ja reiz par sportu atbildīgajā Izglītības un zinātnes ministrijā ierēdņa vidējais ķermeņa masas indekss liecina, ka par sportu intereses nav, tad varbūt iniciatīva jāuzņemas Aizsardzības ministrijai. Tepat Somijā valda pārliecība, ka katram jāmāk izdzīvot mežā, tādēļ nav brīnums, ja pasaulē lielākajās orientēšanās sacensībās vairums dalībnieku ir somi. Tātad Somija ik gadu var deleģēt lielu skaitu iedzīvotāju, kuri mežā var noskriet 10km.

Un, tad nemaz nav jāslēpjas aiz NATO brāļu mugurām, jo tauta pati par sevi ir veselīga un stipra. Tā saprot, ka prestiži ir būt skaistam, gudram un veselam, nevis piebraukt pie lielveikala ar jaunāko Poršu.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu