Foto: Acīmredzamais - neticamais Rīgas centrā (212)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Rīgas pašvaldība pēdējā laikā ir uzsākusi aktīvi apzināt galvaspilsētas graustus, taču izrādās, ka pilsētas iedzīvotājus un apmeklētājus var apdraudēt arī salīdzinoši jaunas ēkas. Kāds «Apollo» lasītājs portālam ir iesūtījis attēlus no kāda nama Rīgas centrā.

Hospitāļu ielā 8 atrodas kāds salīdzinoši nesen pabeigts nams, kam gan grūti noticēt, apskatot ēkas fasādi. Tajā pamanāmas vairākas plaisas, vietām mājas apmetums nobiris lielā platībā, paverot skatu uz ēkas dziļāko ķieģeļu slāni. Pie mājas redzama brīdinājuma zīme, kas aicina uzmanīties un virs galvenās ieejas uzstādīts kaut kas līdzīgs ķērējtīklam, kuram, acīmredzot, jāpasargā gājējus no krītošajiem fasādes gabaliem.

Sazinoties ar ēkā mītošajiem komersantiem un iepazīstinot sevi kā personu, kas izrāda interesi par nekustamo īpašumu, atklājas neviennozīmīga aina. No iekšpuses ēkā viss esot vislabākajā kārtībā, vienīgi ziemā esot mazliet vēss, kas varētu būt pakešu logu izolācijas vaina. Tāpat «Apollo» uzzināja, ka vairāki ēkas iemītnieki ir neapmierināti ar nama apsaimniekotāju, jo apsaimniekošanas izmaksas esot augstas, taču atdeve - maza.

Rīgas pilsētas būvvalde «Apollo» atklāja, ka ēka ekspluatācijā nodota 2000.gadā. Nama apsaimniekotājs 2012.gada jūlijā būvvaldē iesniedzis pieprasījumu atļaujai veikt fasādes apdares renovāciju, siltināšanu un logu nomaiņu.

Būvvalde nama apsaimniekotājam nepilnu divu nedēļu laikā apstiprinājusi pieprasītās atļaujas pirmo kārtu. Lai uzsāktu būvdarbus, apsaimniekotājam jāiesniedz arī otrās kārtas pieprasījums, kurā jānorāda atbildīgo būvdarbu vadītāju, būvuzraugu u.tml., taču otrās kārtas pieprasījums būvvaldē nav ticis iesniegts.

Attiecībā uz ēkas tehnisko stāvokli būvvalde atgādina, ka veic būvniecības procesa tiesiskuma kontroli, nevis būvju tehnisko apsekošanu ar mērķi noteikt to tehnisko stāvokli pēc nodošanas ekspluatācijā. Pēc nodošanas ekspluatācijā pilna atbildība par ēkas tehnisko stāvokli ir ēkas īpašniekam un viņam nav pienākums par tehniskas apsekošanas rezultātiem informēt būvvaldi.

Arī būveksperts Aldis Grasmanis «Apollo» apstiprināja, ka galvenais atbildīgais šādos gadījumos ir ēkas īpašnieks. «Būvdarbi vienmēr ir saistīti ar izmaksām, tāpēc privātīpašniekam to neviens nevar piespiest darīt,» pauž Grasmanis. Apskatot ēkas attēlus, viņš secina, ka fasādes bojājumi, visticamāk, radušies būvniecības nepilnību dēļ vai arī tikuši izvēlēti neatbilstoši vai nekvalitatīvi materiāli.

Sazinoties ar Rīgas domi (RD), «Apollo» noskaidroja, ka ēka pašvaldības redzeslokā vēl nebija nonākusi, jo tā nav reģistrēta kā grausts. Taču iepazīstoties ar «Apollo» apkopoto informāciju un konsultējoties ar atbildīgajām iestādēm, RD pārstāvis Uģis Vidauskis solīja, ka uz adresi tiks nosūtīti Administratīvās inspekcijas un Īpašuma departamenta darbinieki.

Viņš atzīmē, ka visiem Rīgas ēku īpašniekiem saistoši ir Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi, kas nosaka kārtību, kādā jāuztur privātīpašums. Ja ēkas īpašnieks saistošos noteikumus neievēro, RD ir tiesības īpašnieku brīdināt. Ja ēkas īpašnieks brīdinājumu neņem vērā, RD būvdarbus var veikt piespiedu kārtā par saviem līdzekļiem, bet radušās izmaksas pēc tam piedzīt no īpašnieka.

Būvprojekta autors ir būvuzņēmējs ir SIA «Conti būvētājs», kas ēkas fasādes bojājumus skaidro ar to, ka būvprojekta bijuši iesaistīti vairāki atsevišķi uzņēmumi un katrs veicis savu būvprojekta daļu. Sazinoties ar vienu no apakšuzņēmējiem, noskaidrojās, ka ēkas būvdarbos bijuši iesaistīti vairāk nekā desmit dažādi uzņēmumi.

Rīga domes Administratīvā inspekcija sazinājās ar ēkas īpašnieku, ir sastādīts ēkas apsekošanas protokols par Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.125 «Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi» neievērošanu. Īpašniekiem tiks noteikts termiņš, kādā būs nepilnības jānovērš, «Apollo» piektdienas rītā informēja Rīgas domes pārstāvji.

«Apollo» redakcija aicina iedzīvotājus, kas novērojuši līdzīgus gadījumus, iesūtīt portālam savus attēlus un situācijas aprakstu uz e-pasta adresi redakcija@apollo.lv

Komentāri (212)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu