Foto: Rundāles pils muzejā atklāj hercoga otro darba kabinetu (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rundāles pils 277.dzimšanas dienā, tika atklāts pilnībā restaurētais hercoga otrais darba kabinets. Darba kabineta restaurācija notikusi Borisa un Ināras Teterevu fonda «Rundāles pils restaurācijas pabeigšana 2010 - 2014» programmas ietvaros.

Rercoga otrais darba kabinets Rundāles pils interjeru vidū ieņem īpašu vietu, jo tā ir vienīgā apartamentu telpa, kuras sienas ir apgleznotas. Tas nav raksturīgi 18.gadsimta dzīvojamām telpām, kas parasti ieguva sienu apvilkumu ar auduma tapetēm, skaidroja Biļeviča.

«Hercoga kabineta restaurācija bija ilgstoša un sarežģīta, jo kopš 1864.gada tā sienas pakāpeniski bija pārklājušas četras eļļas krāsas kārtas. Piecu gadu laikā strādājām pie sienas attīrīšanas no pārkrāsojumu kārtām, konservācijas un zudušo vietu retušas,» skaidroja darbu veicējs, restaurācijas uzņēmuma «Rokajs» vadītājs Gunārs Grīnfelds.

Pateicoties Teterevu fonda programmai «Rundāles pils restaurācijas pabeigšana 2010-2014», ir izdevies panākt jaunas telpas atvēršanu apmeklētājiem.

Hercoga kabineta kamīns tapis pils celtniecības pirmajā periodā 18.gadsimta 30.gados, jau 19.gadsimtā tas ticis nomainīts pret krāsni. Kamīnu atjaunoja pēc nosegplāksnes kontūras, kas iezīmējās uz to ietverošā gleznojuma, kā arī pēc analoģiskiem tā laika kamīniem Eiropā.

Kabinetā saglabājusies sākotnējā dēļu grīda, telpas stūrī aiz stiklotām durvīm redzama vēsturiskā trīs blakustelpu kurināšanas sistēma.

«Kabinetu izdevies iekārtot ar augstvērtīgiem mākslas priekšmetiem, kuru vidū izceļas Parīzes meistara Antuāna Matjē Kriāra 18.gadsimta vidū darināts rakstāmgalds, uz kā redzams ap 1775.gadu izgatavots Romas juveliera Antonio Fornari sudraba rakstāmlietu komplekts un franču rokoko zeltītas bronzas svečturi. Savukārt masīvie, zeltītie itāļu vēlīnā baroka krēsli un monumentālais kamīna spogulis sasaucas ar mākslinieku Frančesko Martini un Karlo Cuki sienas gleznojuma dinamiskajiem ornamenta motīviem, piešķirot telpai greznību un svinīgumu,» informēja Lancmanis.

1736.gada 24.maijā tika ielikts pils pamatakmens, un šis svinīgais brīdis tiek uzskatīts par Rundāles pils dzimšanas dienu, kas tiek atzīmēta katru gadu 24.maijā.

Rundāles pils 277.dzimšanas dienas pasākumā apskatei tika atvērtas divas jaunas telpas dekoratīvās mākslas ekspozīcijā «No gotikas līdz jūgendstilam». Tajās būs apskatāmas muzeja krāšņu un sakrālās mākslas kolekcijas.

Apmeklētāju apskatei restaurētais Hercoga otrais darba kabinets pieejams no 25.maija.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu