Fotoreportāža: Zemessargi saņem jaunus kaujas formas tērpus ar īpašu maskēšanās rakstu (116)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Līdz šā gada beigām 4500 zemessargu līdzšinējā lauka formas tērpa vietā saņems kaujas formas tērpu, kādu jau vairākus gadus nēsā regulāro spēku karavīri. Tādējādi bruņotie spēki sāks pāreju uz vienotu kaujas formas tērpu, kuru plānots pabeigt 2016.gadā, «Apollo» uzzināja Aizsardzības ministrijā (AM).

Līdzšinējā zemessargu ASV parauga lauka forma, kuru izmanto kopš 1995.gada, nenodrošina operacionāli taktiskās vajadzības. Savukārt pirms vairākiem gadiem bruņotajos spēkos ieviestais jaunā parauga kaujas formas tērps nodrošina plaša spektra operacionāli taktiskās prasības - tam ir mazāka masa, modelējot sastāvdaļu komplektāciju, tas nodrošina karavīra kaujas spēju temperatūras diapazonā no -30 grādiem līdz +50 grādiem, kā arī gandrīz visās klimatiskajās zonās un reljefos.

Kaujas formas tērpā izmantotas jaunākās militārās tekstilrūpniecības tehnoloģijas, patentēti materiāli un furnitūra, kādu izmanto arī citu NATO dalībvalstu bruņotie spēki.

Kaujas formas tērpam ir radīts unikāls maskēšanas raksts (LATPAT), ar nolūku vizuāli maskēt karavīru pilsētas vidē un starptautisko operāciju reģionos dienā un naktī, kā arī noteikta līmeņa vizuālo maskēšanu mežainā teritorijā. Tas nodrošina arī infrasarkanam diapazonam tuva diapazona maskēšanu.

2015.gadā bruņotie spēki plāno ieviest arī otra veida kaujas formas tērpta maskēšanas rakstu (MultiLATPAT), kurā dominēs brūna, zaļa un haki krāsa.

Kaujas formas tērpa komplekts ir daļa no karavīra individuālās aizsardzības sistēmas, kuru veido arī bruņu/uzkabes sistēma «Bear II», kaujas formas tērpa zābaki un bruņu cepure.

Savukārt kaujas formas tērpa komplekts sastāv no triju līmeņu apakšveļas, vēsā laika kostīma, formas tērpa jakas un biksēm, lietus kostīma, ziemas virsjakas, īpaši auksta laika kostīma, vēsa/auksta laika cimdiem un cepures.

Komentāri (116)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu