Francijā ierosināts likumprojekts par marihuānas legalizāciju (44)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gonzak, CC BY-NC-ND 2.0

Francijā šonedēļ ierosināts likumprojekts par marihuānas legalizāciju, kas ir pirmā šāda veida iniciatīva valsts vēsturē, atklājusi projekta autore.

Pašreiz Francijā par marihuānas smēķēšanu draud līdz pat gadam ilgs cietumsods vai 3750 eiro liela sodanauda, ja persona šajā likumpārkāpumā pieķerta pirmo reizi.

Tomēr, neskatoties uz likuma bardzību, 13,4 miljoni francūžu atzinuši, ka vismaz reizi dzīvē ir smēķējuši marihuānu.

Pat Francijas iekšlietu ministrs Manuels Valss nesen kādā intervijā atzinās, ka «varbūt vienreiz» ir pamēģinājis uzsmēķēt «zāli».

Paradums smēķēt marihuānu sevišķi plaši izplatīts gados jaunu cilvēku vidū.

2011.gadā Francija kļuva par Eiropas «čempioni» marihuānu smēķējošo jauniešu skaita ziņā. 24% no 16 gadus vecajiem pusaudžiem atzina, ka šo narkotiku lieto vismaz reizi mēnesī, vēsta laikraksts «Le Monde».

Francijas senatore Zaļo partijas pārstāve Estere Benbasa, kura ierosinājusi likumprojektu par marihuānas legalizāciju, esošo situāciju uzskata par paradoksālu un ir pārliecināta, ka Francijai pienācis laiks mainīties.

«Tas ir jautājums, kas Francijā joprojām ir tabu. Mums ir iespaids, ka gadījumā, ja mēs legalizēsim marihuānu, visi bērni, visi, sāks to lietot. Mēs esam starp valstīm ar visierobežojošākajiem likumiem Eiropā, bet tai pašā laikā marihuānas smēķētāju skaits turpina pieaugt. Tas patiešām ir paradokss,» intervijā ziņu aģentūrai «The Local» sacīja senatore.

Benbasa norādīja, ka viņas likumprojekts tagad tiek saistīts ar ASV notiekošo, bet viņi pie tā strādājušu jau agrāk.

ASV Kolorādo štatā likums par marihuānas legalizēšanu stājās spēkā 1.janvārī, bet Vašingtonas štatā tas stāsies spēkā šā gada laikā.

Benbasa ir pārliecināta, ka marihuānas aizliegšana ir bezjēdzīga.

«Amerikas prezidenta Baraka Obamas paziņojums, ka marihuānas smēķēšana nav bīstamāka par alkoholu, arī palīdzēja mums saprast, ka pienācis laiks,» norādīja politiķe.

«Ir lielāka jēga legalizēt marihuānu, lai to labāk kontrolētu. Piemēram, marihuānas audzēšanu un izplatību, bet kādēļ arī nepārbaudīt kvalitāti? (..) Kādēļ nepasargāt bērnu no narkotiku dīleriem, kas to pārdod skolu priekšā? (..) Tas palīdzētu cīņā pret mafiju un narkotiku dīleriem,» norādīja Benbasa.

«Mēs uzskatām, ka šodien ir vispārzināms fakts, ka cilvēki smēķē marihuānu. Tāpēc būsim atbildīgi,» viņa uzsvēra, piebilstot, ka Francija ir ļoti represīva ne tikai jautājumā par marihuānu, bet daudzās jomās.

«Arī Savienotās Valstis ir konservatīvas, bet tās ir pragmatiskas. Francijā mēs esam konservatīvi, nevēloties būt praktiski,» uzskata politiķe.

Benbasas ierosinātais likumprojekts ļautu valdības vadītiem mazumtirdzniecības veikaliem pārdot marihuānu pieaugušajiem atpūtas nolūkos. Pilns projekta teksts medijiem tiks prezentēts 6.februārī.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu