Francija un Polija aicina veidot Eiropas enerģētikas savienību (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Francija un Polija ceturtdien nāca klajā ar aicinājumu veidot Eiropas enerģētikas savienību, lai mazinātu atkarību no Krievijas piegādātās gāzes.

Francijas prezidents Fransuā Olands un Polijas premjerministrs Donalds Tusks aicināja šo jautājumu pārrunāt jūnijā gaidāmajā enerģētikas politikai veltītajā samitā.

Pēc Olanda teiktā, šādas ieceres mērķis ir padarīt «Eiropu neatkarīgāku, saskaņotāku un ciešāk sadarboties enerģētikas politikā».

Francija un Polija izstrādā sešu punktu plānu, lai pārliecinātu visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis atbalstīt «Eiropas enerģētikas kopienu».

Savukārt Tusks uzsvēra, ka šāds plāns būs visas ES interesēs, kā arī norādīja, ka ES vairs nevar būt tik atkarīga no Krievijas gāzes.

Tusks atklāja, ka atbalstu Francijas un Polijas priekšlikumam izteicis Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs.

Jau vēstīts, ka ierosinājumu par enerģētikas savienības izveidi Tusks šonedēļ izklāstīja laikrakstā «Financial Times» publicētajā rakstā.

Krievija pašlaik nodrošina aptuveni trešdaļu no ES patērētās naftas un dabasgāzes. Krievija pamatīgi satricināja starptautisko sabiedrību, martā anektējot Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Reaģējot uz šādu Maskavas soli, ASV un Eiropa noteikušas Krievijas amatpersonām sankcijas un draudējušas sodīt Krievijas ekonomikai svarīgas nozares, ja Krievija vēl vairāk saasinās saspīlējumu Ukrainā.

Taču Ženēvā pagājušajā nedēļā panāktā starptautiskā vienošanās par krīzes risinājumu, šķiet, nevieš lielas cerības, jo prokrieviskie separātisti negrasās atstāt Ukrainas austrumos ieņemtās administrācijas ēkas.

«Neatkarīgi no tā, kā attīstīsies saspīlējums Ukrainā, mācība ir skaidra - pārlieku liela atkarība no Krievijas enerģijas vājina Eiropu,» rakstā norādīja Tusks.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu