Gaidāms sasalstošs lietus un stiprs apledojums (61)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: wo1vesrx, CC BY-NC-SA 2.0

Rīt, 31.janvārī, Kurzemē tiek prognozēts sasalstošs lietus, kā dēļ var veidoties stiprs apledojums, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Sasalstošs lietus veidojas, ja pie zemes slānī gaisa temperatūra ir krietni zem nulles, bet augšējos slāņos ir siltāks gaiss. Pašreizējās prognozes uzrāda, ka virs Latvijas atradīsies siltās gaisa masas, līdz ar to veidosies liels gaisa masas kontrasts - augšējos slāņos gaisa temperatūra būs pozitīva, bet pie zemes - negatīva. Tāpēc nokrišņi, kas sākotnēji veidosies kā lietus, nonākot līdz zemei, sasals.

Kā skaidro sinoptiķi, rīt pēcpusdienā un 1.februārī 1-2 kilometru augstumā virs Latvijas gaisa temperatūra būs 0, plus 2 grādi, bet pie zemes gaisa slānī gaisa temperatūra nebūs augstāka par mīnus 4, mīnus 9 grādiem. Rīt pēcpusdienā stiprs apledojums būs Kurzemē, bet naktī uz sestdienu, 1.februāri, šī nokrišņu zona pārvietosies un Latvijas centrālajiem rajoniem - Zemgali un arī Vidzemes rietumu daļu.

Tas gan nenozīmē, ka nokrišņi būs ledus veidā - ir gaidāms lietus, taču, nonākot uz virsmas, tas sasals, veidojot stipru apledojumu. Visstiprākais apledojums Kurzemē varētu būt dienvidrietumu rajonos - ap Rucavu un Liepāju. Savukārt jau vairāk uz Rīgas pusi gaidāms sniegs.

Situācijas, kad veidojas šāds sasalstošs lietus, neesot visai biežas, norādīja LVĢMC. Pēdējo reizi tik intensīvs sasalstošs lietus un apledojums Latvijā novērots 2012.gada Ziemassvētkos. Toreiz gan zemi klāja bieza sniega sega.

Komentāri (61)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu