Gaidāms stāstu vakars ar Kristīni Matīsu «Pārdaugava kinoekrānā» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Kalnciema kvartālā stāstu vakaru «Pārdaugava stāsta» ietvaros kinožurnāliste Kristīne Matīsa iepazīstinās ar Pārdaugavas lomu Latvijas kinomākslā.

Tēma «Pārdaugava kinoekrānā» ļauj ne tikai apskatīt konkrētas vietas, kurās uzņemtas un par kurām stāsta Latvijas filmas, bet arī plašāk paraudzīties uz «centra» un «perifērijas» attiecībām kinomākslā, uz to, kā darbības vieta ietekmē filmas žanru un tēlu sistēmu, uz «mazo cilvēku» kā priekšpilsētas dzīves centrālo varoni un uz pašu šo dzīvi, kurā it kā «nekas nenotiek».

Stāstījumu papildinās arī filmu un kinožurnālu fragmenti, bet seansa noslēgumā – režisora Ivara Selecka un scenārista Tālivalža Margēviča dokumentālā filma Zolitūde. Šobrīd plaši izskanējusi autoru tandēma dokumentālā triloģija par Šķērsielu (kas arī atrodas Pārdaugavā); bet Zolitūde rāda pavisam citu pasauli, - un mēs varam būt laimīgi, ka no tās esam tikuši vaļā. Šādā, sociālpolitiskā rakursā filmas Zolitūde iekļaušanu programmā varam uzskatīt arī par veltījumu nesenajai Tautas frontes dibināšanas jubilejai.

Seanss notiek sadarbībā ar Nacionālā Kino centra projektu «Rīgas kino», kura ietvaros 2014. gadā, Rīgai kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu, Rīgas priekšpilsētās un rajonos taps vietējo iedzīvotāju uzņemtas filmas par savu apkaimi – protams, arī par Pārdaugavu.

Vakara stāstniece - kinožurnāliste Kristīne Matīsa ir žurnāla «Kino Raksti» galvenā redaktore, sarakstījusi grāmatu «Vecās labās...» (2005) par 50 Latvijas spēlfilmu tapšanas vēsturi, bijusi līdzautore grāmatām par kinoforumu «Arsenāls» un Eiropas dokumentālā kino simpozija 30 gadu vēsturi, vadījusi Latvijas Kultūras kanona Filmu nozares ekspertu grupu. Kristīne Matīsa vada un rediģē arī apgāda «Mansards» grāmatu sēriju «Kino Rakstu bibliotēka», kurā iznākušas jau četras grāmatas, presē raksta par jaunākajām Latvijas filmām un arī par Latvijas kinovēsturi, no kuras lielu daļu pati piedzīvojusi, uzaugot kinomākslinieku ģimenē un strādājot Rīgas kinostudijā.

  • Pasākums notiks 11.novembrī 19:00 Vīnu veikala zālē, Kalnciema ielā 35. Ieeja 3Ls, studentiem un pensionāriem 1Ls.
Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu