Gaismas festivāla «Staro Rīga» maršrutos šogas iekļauti 75 objekti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Gaismas festivāla «Staro Rīga» organizatori publiskojuši karti, kurā iekļauti 75 objekti, kas būs apskatāmi 3. gaismas festivāla «Staro Rīga» laikā no 18. novembra līdz 21. novembrim. Visu objektu  darba laiks būs no plkst. 18.00 līdz 23.00, izņēmums būs īpašie notikumi. Festivāla programma sadalīta nosacītās septiņās grupās.

«Staro Rīga» oficiālais uzziņu tālrunis 1188 piedāvā pasākumu karti.

Pirmo grupu - Festivāla programmas gaismas objekti - Rīgas domes finansēti un konkursā izvēlēti darbi. Šos darbus veido gan pieredzējuši producenti, mākslinieki, gaismas režisori, gan autori, kas lielas formas gaismas objektus realizēs pirmo reizi. Festivāla programmā iekļauti 22 darbi - piemēram, uzņēmuma «Ideju institūts» veidotā instalācija «Lasi starp rindām», biedrības «I did it» gaismas instalācija «Trīs brāļu labirints», video grafiķa un dizainera Riharda Šešo gaismas objekts «Uz viļņa», latviešu stikla mākslinieces Martas Ģibietes darbs «Dimanti un zvaigznes» un citi.

Otrā lielākā gaismas objektu grupa ir festivāla sadarbības partneru gaismas objektu programma. Šajā grupā apkopoti 20 darbi, ko gaismas festivālam pieteikuši uzņēmumi un iestādes, kas gaismos ne tikai savas ēkas, bet arī veidos nebijušas instalācijas pilsētvidē. Jau trešo gadu festivālā «Staro Rīga» piedalās Arēna Rīga, otro gadu - uzņēmums «Laima», šogad ar instalāciju «Laimas smaidu pasaule», otro reizi tiks izgaismotas arī Skanstes virsotnes, šogad piedalās kompānija SAMSUNG ar instalāciju «Trīsdimensiju metamorfozes», Rīgas Zooloģiskais dārzs un citi.

«Tele2» jauniešu konkursa gaismas objekti ir trešā nozīmīgā festivāla darbu grupa. Šajā grupā apvienoti darbi, kas izvēlēti studentu darbu konkursā. Festivālā ar mazās formas darbiem debitē jaunie mākslinieki Matīss Šteinerts un Andris Silkāns (gaismas instalācija  «Iespēju koks»), Artūrs Analts un Rūdolfs Strēlis (vidē integrēts gaismas objekts «Kāp»), Roberts Līcis (gaismas instalācijas  «Ārā līst?» un «Noķer ēnu»), Laima Laizāne (gaismas instalācija «Akvārijs»)un Uldis Āmars (gaismas instalācija «Satikties»). Jauniešu konkursa gaismas objektu programmas atbalstītājs ir uzņēmums Tele2.

Pirmo reizi gaismas festivāla «Staro Rīga» vēsturē izveidota arī atsevišķa Starptautiskā programma, kurā būs redzami objekti no ārvalstīs notiekošiem gaismas festivāliem. Šogad šajā programmā tiks izvietoti divi darbi: portugāļu mākslinieku MOOV un Miguel Faro projekts «Garas ielas īsiem stāstiem» un franču mākslinieka darbs «Zirgs, kas auļo». Starptautiskās programmas ietvaros notiks arī akcija «Es ļoti gribētu atgriezties mājās (un, lai tā būtu atgriešanās tur, kur esi tu)» un tiks izveidota scenogrāfijas darbu izstāde «Staro Orfejs».

Viens no gaismas festivāla uzdevumiem ir atzīmēt Rīgas pilsētvidē atjaunotos un no jauna instalētus pastāvīgos gaismas objektus. Šogad Festivāla objektu sarakstā iekļauti 11 darbi - to skaitā «Rīgas Krievu teātra izgaismojums», «Akmens tilta apgaismes stabi» un citi.

Festivāla «Staro Rīga» laikā maršrutos tiek iekļauti arī iepriekšējos gados izstādīti gaismas objekti. Šajā gadā festivālā būs redzami «Pieneņpūka», «Salūtpuķes», «Ogļu stabi» u.c.

Festivāla īpašo pasākumu programmā iekļautas performances, priekšnesumi un norises, kas spilgtina gaismas festivāla «Staro Rīga» norisi. 2010. gada īpašo pasākumu programmu atklās 18. novembra uguņošana, programmā vēl būs redzama gaisa balonu starošana uz AB dambja, Spīķeru koncertzālē būs skatāms un klausāms skaņas un gaismas projekts «Mīnotaurs» u.c

Festivāla «Staro Rīga» kopējās izmaksas tiek lēstas ap 500 000 latiem, no kuriem Rīgas dome piešķīrusi aptuveni trešo daļu - 170 000 latus. Pārējo finansējumu veido sponsoru, sadarbības partneru, informatīvo atbalstītāju, akciju organizatoru ieguldījums un citi ieņēmumi.

Plašāka informācija par gaismas festivālu «Staro Rīga» («staroriga.lv»), kā arī zvanot festivāla oficiālajam uzziņu tālrunim «1188».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu