Gala lēmums par Latvijas pievienošanos eirozonai tiks pieņemts pavasarī (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvija ir ieinteresēta pievienoties spēcīgai eirozonai 2014.gadā, taču gala lēmums tiks pieņemts nākamā gada pavasarī, šodien Bulgārijā, Sofijā, tiekoties ar savu Bulgārijas kolēģi Nikolaju Mladenovu, sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Vienlaikus Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību iesaistīt neeirozonas valstis sarunās un formātos, kuru ietvaros tiek spriests par ekonomiskās un finanšu stabilitātes pasākumiem, jo šie lēmumi ietekmē visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Rinkēvičs šodien tikās arī ar Bulgārijas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju Cecku Cačevu un Bulgārijas un Latvijas parlamentu sadraudzības grupu.

Sarunā ar Mladenovu Rinkēvičs ar gandarījumu atzīmēja, ka šogad aprit 90 gadi, kopš Bulgārija atzina Latvijas neatkarību. Abi ministri pauda vēlmi nostiprināt starpvalstu sadarbību, īpaši ekonomikas un tirdzniecības jomā. Rinkēvičs un Mladenovs vienojās regulāri rīkot abu valstu ĀM ekspertu konsultācijas par aktuāliem Eiropas un starptautiskās dienas kārtības jautājumiem.

Latvija un Bulgārija veiksmīgi sadarbojas arī ES un NATO, abas valstis ir ieinteresētas lauksaimniecības tiešmaksājumu apjomu izlīdzināšanā un kohēzijas politikas līdzekļu saglabāšanā - Latvija un Bulgārija pieder «Kohēzijas draugu» grupai. Rinkēvičs un Mladenovs pārrunāja arī aktuālās norises ES un eirozonā.

Latvijas ārlietu ministrs pauda atbalstu Bulgārijas iekļaušanai Šengenas līguma zonā, jo Eiropas Komisijas ziņojums apliecina, ka Bulgārija izpildījusi tam nepieciešamos kritērijus. Bulgārijas ārlietu ministrs izteica interesi par Stratēģijas Baltijas jūras reģionam īstenošanas pieredzes pārņemšanu, attīstot sadarbību Melnās jūras reģionā.

Rinkēvičs un Mladenovs pauda atbalstu Austrumu Partnerības iniciatīvai un tās dalībvalstīm eirointegrācijas un reformu īstenošanā. Puses pārrunāja iespējas pastiprināt Latvijas un Bulgārijas sadarbību aizsardzības jomā.

Gan Latvija, gan Bulgārija ir ieinteresēta arī palielināt tūrismu plūsmu starp abām valstīm. Kultūras sadarbības jomā Rinkēvičs izcēla pasaulslavenā bulgāru diriģenta Vladimira Kiradžijeva dalību Siguldas Operas svētkos, diriģējot operu «Traviata». Šis projekts tika īstenots ar Latvijas goda konsula Bulgārijā Aleksandra Popova atbalstu. Latvijas ārlietu ministrs pauda cerību, ka šāda veida sadarbība tiks turpināta.

Tiekoties ar Bulgārijas parlamenta spīkeri, tika izteikta apņēmība stiprināt kontaktus Latvijas un Bulgārijas parlamentāriešu starpā.

Rinkēvičs vizītes laikā sniedza vairākas intervijas Bulgārijas masu mediju pārstāvjiem, tostarp Bulgārijas sabiedriskajai televīzijai un radio.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu