Garšaugu dārziņš uz balkona

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Garšaugi visaromātiskākie ir, ja tos izmanto ēdiena gatavošanā tūdaļ pēc noplūkšanas. Ir taču tik ērti, ja ģimenei vai viesiem paredzēto  maltīti var papildināt ar pilnīgi svaigu baziliku, dillēm, lokiem utml. Tos var ērti audzēt arī uz mājas palodzes, balkona, āra kāpnēm vai verandā. 

Garšaugu audzēšana traukos ir labs risinājums tiem, kam nav sava dārza. Garšaugiem vienlīdz svarīgas ir gan dekoratīvās īpašības, gan praktiskais pielietojums, uzsver veikalu tīkla K-Rauta dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare.  Veidojot garšaugu buķeti, svarīgi ir izvēlēties saderīgas smaržas, lai uz balkona būtu patīkami iziet. Smarža vislabāk sajūtama vakaros, kad augi tikko aplaistīti.  Labi izskatās, ja vienā podā stāda dominējošo garšaugu, kas parasti ir visgarākais, tad tam apkārt citus.

Traukos labi aug baziliks, estragons, majorāns, rozmarīns, timiāns, pētersīļi kā arī dilles. Bez šaubām dilles neizaugs tik spēcīgas kā dārzā. Visvienkāršāk ir audzēt lokus - nogriežot sīpola galviņai virsu un iestādot to parastā balkona kastītē, zaļie lociņi izaugs pavisam ātri. Ļoti ātri arī izaugs rukola. Eksperimentēt, protams, var arī ar citiem augiem, piemēram, salātiem, redīsiem – noteikti neliela raža piemērotos apstākļos būs.

Piemēram, piparmētru var iegādāties jau  podiņā un tālāk audzēt uz sava balkona, gūstot gan patīkamu smaržu, gan dekorāciju saldējumam, sastāvdaļu vasaras kokteiļiem,  garšīgu un veselīgu tēju. Tāpat var iegādāties lavandu podiņos, ko arī var audzēt uz balkona. Lavandas smarža atbaida odus, to var sakaltēt,ielikt maisiņā un pēcāk skapī kā līdzekli pret kodēm.
Garšaugu sēšanai paredzētajam traukam jābūt ar noteci un keramzīta kārtu apakšā, jo garšaugi mīl drenētu augsni, kas nav smaga un slapja , bet pietiek mitruma. Jo lielāks būs izvēlētais trauks, jo ilgāk tajā saglabāsies mitrums un garšaugi labāk jutīsies. Garšaugiem var izvēlēties, piemēram, garenās plastmasas kastes. Taču izvēle var būt arī oriģinālāka, piemēram, skārda bļodas, kurām apakšā vislabāk uzreiz izurbt caurumiņus vai arī veidot atbilstošu drenāžu. Var būt arī  dažāda lieluma māla podi, kā arī citi trauki ,galvenais , lai būtu notece.

Garšaugu audzēšanai labi noderēs Biolan dārza melnzeme, vai bagātināts kūdras substrāts. Reizēm uz balkona ir liels karstums, tad garšaugi būs bālāki un vārīgāki nekā dārzā.
Garšaugi ir regulāri jālaista, to dara vai nu no rīta, vai vakarā. Ja sākumā varbūt šad tad piemirstas veikt šo jauno pienākumu, tad ar laiku tas kļūst par jauku ikdienas rituālu – sagatavot ūdeni ar papildus mēslojumu, rūpīgi apliet katru no garšaugu traukiem, noraut bojātās lapiņas. Visticamāk, ja izvēle ir par labu garšaugu audzēšanai traukos, tad turpat uz balkona blakus rindojas arī krāšņās vasaras puķes. Protams, tās var arī kombinēt ar garšaugiem vienā traukā, bet tad jāuzmanās ar papildus mēslojuma izmantošanu, jo jārēķinās, ka garšaugi paredzēti uzturam.

Ir pieejams arī speciāls mēslojums balkona augiem, ieteicamas ir Biolan dabiskā organiskā mēslojuma granulas. Tās var piejaukt klāt,kā arī uzkaisīt augsnei  apmēram reizi divās nedēļās, labi saliet, lai ātrāk iedarbotos var izšķīdināt ūdenī.

Rudenī augus var pārvietot telpās un atkarībā no to klimata un turpmākās kopšanas, iespējams, daļa garšaugu pārziemos līdz nākamajai vasarai.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu