Ģimenes ārstu aicinājums gripas laikā (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Palielinoties saslimstībai ar elpceļu slimībām, tostarp gripu, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) aicina pacientus atlikt profilaktiskās vizītes pie ģimenes ārstiem un izvērtēt citus iemeslus un jautājumus, kuri nebūtu steidzami jārisina.

Kā pastāstīja asociācijā, ģimenes ārsti šobrīd izjūt īpaši lielu noslogotību, tāpēc lūdz iedzīvotājus sadarboties un rūpīgi izvērtēt nepieciešamību doties pie ģimenes ārsta.

Augstas temperatūras gadījumā ģimenes ārsti aicina nedoties uz darbu, mācībām vai sabiedriskiem pasākumiem, jo pēc saslimšanas divu līdz trīs dienu laikā kļūstot skaidrs, vai cilvēks ir vienkārši saaukstējies vai saslimis ar gripu.

Tā kā līdz šim lielākā daļa saslimšanas gadījumu ar gripu ir bijuši vieglā formā, ģimenes ārsti arī mudina nesteigties veikt analīzes, bet sazināties ar ārstu pa telefonu un pirmās divas līdz trīs dienas pēc temperatūras parādīšanās palikt mājās, lietot daudz ūdens un tējas, kā arī medikamentus, kas samazina temperatūru. Savukārt, ja veselības stāvoklis pasliktinās, ģimenes ārsts izvērtēs nepieciešamību uzsākt pretvīrusa terapiju.

Kā ziņots, šonedēļ Latvijā izsludināta gripas epidēmija, jo vienā no gripas monitoringa pilsētām - Jelgavā - iepriekšējā nedēļā tika pārsniegts vīrusa epidēmiskais slieksnis - 100 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Pilsētā konstatēti 107 saslimšanas gadījumi ar gripu uz 100 000 iedzīvotāju. Savukārt valstī saslimšana bijusi vidēja, proti, 39,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" dati liecina, ka arī šonedēļ gripas aktivitāte pieaug.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu