Globālā sasilšana beidzās pirms 16 gadiem? (68)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas meteoroloģijas dienests «Met Office» apkopojis jaunākos datus par vidējo gaisa temperatūru uz Zemes, un tie atklāj, ka pēdējos 15 gados gaisa temperatūra pasaulē kopumā nav būtiski mainījusies, vēsta britu laikraksts «Daily Mail».

Laika periodā no 1997.gada sākuma līdz 2012.gada augustam gaisa temperatūra paaugstinājusies tikai par 0,05 grādiem, iepriekšējo 17 gadu laikā tika novērota nozīmīga globāla sasilšana, savukārt pirms tam 40 gadu garumā Zemeslodes vidējā gaisa temperatūra bija stabila un brīžiem nedaudz pazeminājās.

Jaunie rādījumi iegūti, apkopojot datus no vairāk nekā trim tūkstošiem mērījumu punktu uz sauszemes un okeānā. «Daily Mail» norāda uz slepenību, kādā publicēti jaunākie dati - pirmā informācija par tiem plašsaziņas līdzekļos parādījusies tikai 13.oktobrī. Savukārt «Met Office» skaidro, ka datu apkopošana notikusi ierastā režīmā atbilstoši agrāk izsludinātam grafikam.

Laikraksts, reaģējot uz jaunāko informāciju, paziņojis, ka «globālā sasilšana beidzās pirms 16 gadiem», tomēr aptaujāto profesoru domas dalās. Vieni noliedz jaunāko datu nozīmību, uzsverot, ka apskatītais laika periods ir pārāk īss, lai varētu izdarīt secinājums, un ka globālā sasilšana nav apstājusies, savukārt citi atzīst, ka līdzšinējās prognozes par globālo sasilšanu izrādījušās greizas un ka jāturpina pētījumi par dabisko ciklu - it īpaši okeānu temperatūras un Saules aktivitātes ciklu - ietekmi uz klimatu.

«Met Office» svētdien izplatītā paziņojumā skaidro, ka, aplūkojot gaisa temperatūras izmaiņas kādā laika periodā, konkrēta sākuma un beigu punkta izvēle var būt maldinoša. Pēdējo 15 gadu dati tik tiešām neuzrāda nozīmīgu sasilšanu - tikai par 0,03 grādiem dekādē, - savukārt, aplūkojot laika periodu no 1979. līdz 2011.gadam, redzama sasilšana par 0,16 grādiem dekādē. Turklāt astoņi no desmit siltākajiem gadiem bijuši pēdējā desmitgadē.

Saskaņā ar «Met Office» apkopotajiem datiem pēdējos 140 gados pasaules vidējā gaisa temperatūra ir paaugstinājusies par 0,8 grādiem. Ir bijuši daži 10-15 gadu periodi, kuros temperatūra nav mainījusies vai ir nedaudz pazeminājusies. Līdz ar to pēdējo 15 gadu periods, kurā nav saskatāma nozīmīga Zemeslodes virsmas sasilšanas tendence, nav nekas neparasts un tas neļauj secināt, ka globālā sasilšana būtu beigusies.

Kā ziņots, šā gada pavasarī Džeimss Lavloks - Gajas teorijas autors un viens no vides aktīvistu līderiem, kas iepriekš prognozēja globālas sasilšanas izraisītu katastrofu šajā gadsimtā, - intervijā telekanālam MSNBC atzina, ka prognozes par klimata izmaiņām un to ietekmi bijušas pārspīlētas.

92 gadus vecais britu profesors raksta jaunu grāmatu, kurā pauž uzskatu, ka klimata izmaiņas joprojām notiek, bet tās nav tik straujas kā gaidīts. Lavloks atzinis, ka agrākos gados viņš, kā arī citi vides aktīvisti, tostarp Als Gors, bijis nepamatotas panikas cēlājs.

«Problēma ir tā, ka mēs nezinām, kas notiek ar klimatu. Pirms 20 gadiem mēs domājām, ka zinām. Tādēļ tika celta nepamatota panika,» sacīja Džeimss Lavloks. Viņš uzsvēra, ka nebaidās atzīt savu kļūdīšanos, savukārt valsts un universitātes zinātnieki, iespējams, baidās, ka atkāpšanās no agrākajām drūmajām prognozēm novedīs pie finansējuma samazinājuma.

Lai gan dati par globālo vidējo gaisa temperatūru neuzrāda būtisku sasilšanu, daži pasaules reģioni saskārušies ar temperatūras paaugstināšanos un dabas katastrofām. Tostarp šogad Arktikā ledus daudzums sarucis līdz zemākajam līmenim kopš mērījumu sākšanas 1979.gadā, savukārt pēdējais gads ASV bijis siltākais 12 mēnešu periods kopš 19.gadsimta. Šī iemesla dēļ vairums vides aktīvistu un politiķu terminu «globālā sasilšana» aizstājuši ar frāzi «klimata izmaiņas».

Komentāri (68)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu