«Google» interneta pārlūks «Chrome» kļuvis otrs populārākais pasaulē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Interneta pakalpojumu koncerna «Google» izstrādātais interneta pārlūks «Chrome» kļuvis par otru populārāko interneta pārlūku pasaulē, apsteidzot atvērtā koda pārlūku «Firefox», ziņo informācijas tehnoloģiju (IT) portāls «The Register».

Portāls atsaucas uz interneta monitoringa kompānijas «StatCounter» novembrī apkopotajiem datiem. Pirmo vietu kā vispopulārākais pārlūks joprojām ieņem «Internet Explorer», ko izstrādājis IT koncerns «Microsoft».

Interneta pārlūki ir programmatūra, kas dara iespējamu apskatīt gandrīz jebkuru interneta lapu vai vietni. Tos parasti piedāvā lejuplādēt bez maksas.

«Prognozējam aizraujošu cīņu starp «Microsoft» un «Google», jo «Chrome» izaugsmes tempi liecina, ka tas kļūs par reālu globālu konkurentu «Internet Explorer»,» «The Register» citē «Statcounter» vadītāju Audhanu Kalenu.

«Chrome» bija vienīgais no pārlūkiem, kas izrādījis būtisku izaugsmi, vadoties no pēdējo divu gadu laikā uzkrātiem datiem, augot arī par 10%, salīdzinot ar pērno gadu, ziņo «StatCounter». Analītiķi piebilst, ka «Apple Macintosh» datoriem izstrādātā pārlūka izplatība pieaugusi «pieticīgā apjomā», bet «Internet Explorer» un «Firefox» tirgus daļas ir samazinājis «Google» jauniesācējs.

«Chrome» apsteidza «Firefox» starp Eiropas interneta lietotājiem jau jūlija mēnesī, un Āzijā tas notika septembrī, raksta portāls. Savukārt Dienvidamerikas lietotājiem «Chrome» ir pirmā vietā ar 40% tirgus.

«Chrome» pārlūks pirmo reizi parādījās «Microsoft Windows» operētājsistēmai pielāgota versijā 2008.gada decembrī. Jau 2008.gada septembrī «Google» publiskoja būtiskas daļas no «Chrome» pirmkoda (pārlūks jau darbojas testa jeb «beta» versijā), un to neatkarīgi attīstītāji sāka pielāgot «MacOS» un «Linux» operētājsistēmām. 2010.gada maijā parādījās pirmā «stabilā» (nevis testa) «Chrome» versija «MacOS» datoriem.

www.berzins.com

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu