Graudu cenas pasaules biržās pieaugušas pat par 42%

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Kopš šā gada maija sākuma, kad graudu cenas gan ASV, gan Eiropas Savienības (ES) biržās sāka pieaugt, visbūtiskākais cenas pieaugums Čikāgas biržā ir kviešiem - to cena palielinājās par 42% jeb 48 latiem par vienu tonnu, savukārt kukurūzai cena palielinājusies par 29%, sasniedzot 36 latus par tonnu.

Savukārt ES biržās pārtikas kviešiem cenas pieauga par 19% jeb 29 latiem par tonnu, lopbarības kviešiem - par 12% jeb 19 latiem, bet kukurūzai - par 16% jeb 24 latiem par vienu tonnu.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Zemkopības ministrijas Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja vietniece Evita Kozlovska, graudu cenas pasaules biržās arī turpmāk saglabāsies augstas. Tomēr patlaban nav iespējams pateikt, vai graudu cenas varētu sasniegt 2007.-2008.gada rekordlīmeni, kad kviešu cenas gan ES, gan ASV biržās atsevišķos brīžos pietuvojās pat 200 latiem par tonnu.

«Graudu cenām biržās ir tendence pieaugt, kam par iemeslu ir vairāki apstākļi. Piemēram, nelabvēlīgie laka apstākļi ASV, Melnās jūras reģionā, ES un attiecīgi prognozētā graudu ražas samazināšanās šajos reģionos. ES būs mazāk kviešu, Krievijā un Kazahstānā - kviešu un ASV - kukurūzas. Sliktās ražu prognozes samazina prognozējamos eksportējamo graudu apjomus, kas noved pie cenu pieauguma,» skaidroja eksperte.

Tāpat viņa atzina, ka zināmu ietekmi uz graudu cenām var atstāt arī izskanējušās runas par iespējamo Krievijas graudu eksporta ierobežošanu, neskatoties uz to, ka Krievijas graudu ražas tiek prognozēta ap 80 miljoniem tonnu, kas ir pietiekams apjoms iekšējā patēriņa un eksporta vajadzību nodrošināšanai.

«Arī norises ASV biodegvielas ražošanā veicina graudu cenu pieaugumu. ASV Lauksaimniecības departaments ir prognozējis, ka graudu cenas var pieaugt par 3,5% šogad un arī turpmāk pieaugums varētu būt par 3%-4% gadā,» sacīja Kozlovska.

Viņa arī norādīja, ka lauksaimniekiem patlaban uzmanīgi jāseko norisēm tirgū, kā arī laika apstākļu un ražu prognozēm nozīmīgākajās graudu ražotājvalstīs, jo visi šie nosacījumi var būtiski ietekmēt graudu cenas.

«Nenoliedzami labākās pozīcijās ir tie lauksaimnieki, kuri regulāri seko līdzi cenām biržās, un kuriem ir iespēja graudus uzglabāt un izvēlēties labāko brīdi darījumiem. Tieši šodien tiks izplatīts jaunākais ASV Lauksaimniecības departamenta ziņojums par graudu tirgiem un atkarībā no tajā iekļautās informācijas var notikt kādas izmaiņas arī graudu cenu turpmākajā attīstībā,» rezumēja ZM pārstāve.

Kā ziņots, tikmēr Latvijā ziemāju raža šogad tiek prognozēta laba, pat par 60% pārsniedzot iepriekšējā gada rādītājus.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas datiem ziemāju graudaugu kopraža tiek plānota 1 147 000 tonnu apjomā, kas ir par 60% vairāk nekā 2011.gadā un par 23% vairāk nekā 2010.gadā. Ziemas kviešiem prognozē 4,1 tonnu no hektāra, ziemas rudziem - 3,1 tonnu, tritikālei jeb kviešu un rudzu hibrīdam - 2,7 tonnas, bet ziemas miežiem - 3,5 tonnas no hektāra. Ziemas rapsis Latvijā iesēts apmēram 65 000 hektāru platībā, un vidējā ražība varētu būt 3,2 tonnas no hektāra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu