Gvantanamo ieslodzītie lasa, skatās TV, brīvi pārvietojas un izvēlas, ko ēdīs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Gaidot ASV administrācijas lēmumu par terorismā aizdomās turamo cietuma slēgšanu Gvantanamo bāzē, cietuma vadība cenšas atvieglot cietumnieku ikdienu un veido nometņu kompleksu likvidācijas mehānismu. Bēdīgi slavenais cietums tika atklāts 2002. gadā, kad uz Brīvības salas ASV daļu ieradās pirmie ieslodzītie. Kopš tā brīža pagājuši gandrīz astoņi gadi, bet cietumā joprojām dzīvo 174 kaujinieki, kuri aizturēti Irākā un Afganistānā.

Baraks Obama, kurš 2010.gada sākumā bija ASV prezidenta amata kandidāts un vēlāk par tādu kļuva, solīja slēgt cietumu, kurš kļuvis par viņa valsts reputācijas kauna traipu, tomēr vēl līdz šim brīdim, militāristi, kuru pārraudzībā ir cietums, nav saņēmuši pavēli demontēt restes un dzeloņdrātis, bet amerikāņu nodokļu maksātāji turpina tērēt 3,1 miljonus ASV dolāru ik gadu par ēdienu tiesu gaidošajiem ieslodzītajiem, vēstī «Rianovosti».

Militāristi, kuru pārraudzībā ir cietums, norāda, ka viņiem būs vajadzīgi seši līdz 12 mēneši no pavēles saņemšanas brīža līdz iekārtu demontēšanai un ieslodzīto pilnīgai izvešanai no cietuma.

Cietuma administrācija «Rianovosti» piekrita parādīt bēdīgi slaveno Gvantanamo nometni «X-Ray». Cietuma vadībai esot izdevies pēdējos gadus būtiski uzlabot atmosfēru nometnēs. Arī ieslodzītie to novērtējot. Gvantanamo ir kopā septiņas nometnes, ieskaitot jau sen slēgto «X-Ray». Visi ieslodzītie mitinās nometnēs nr.4, nr.5 un nr.6. Ceturtajā ir vismaigākais režīms. Sestā ir pastiprināta režīma nometne, bet piektajā dzīvo visbīstamākie un visagresīvākie ieslodzītie.

Ģenerālis, kurš pārrauga Gvantanamo cietumu sacīja, ka 88% atrodas 4. un 5. nometnēs.

Pēc pārmaiņām ieslodzītajiem tika dota iespēja savā starpā komunicēt, viņu vidū parādījās līderi. «Mēs esam elastīgi šajos jautājumos,» sacīja ģenerālis.

Uz jautājumu, vai ieslodzītie tiek arī spīdzināti, ģenerālis norāda uz kādu uzrakstu, kas pielīmēts pie ledusskapja. Uz tā rakstīts: «Ne vairāk kā viens saldējums dienā ieslodzītajam».

Ieslodzītajiem Gvantenamo ir savs fitnesa centrs. Otra mīļākā nodarbe ieslodzītajiem esot televizora skatīšanās. Kopējās ieslodzīto zālēs televizorus gan ievieto īpašus antivandāļu konteineros.

Tāpat Gvantanamo ieslodzītie var izvēlēties, kurā no nometnēm dzīvot. Tajās, kur režīms nav īpaši stingrs, ir iespēja 20 stundas diennaktī pārvietoties arī pa citu ieslodzīto kamerām, jo durvis ir atvērtas, tomēr daži vēlas dzīvot stingrāka režīma nometnē, jo tur nakts jāpavada atsevišķās kamerās. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu