Hamburgas klīnikā ar lidmašīnu nogādāts bērns no Latvijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Saņemot lūgumu no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienests īsā laikā noorganizējis sešus mēnešu veca mazuļa nogādāšanu Hamburgas universitātes klīnikā. Bērns bija jānogādā uz klīniku Vācijā, jo Latvijā viņam nebija iespēja sniegt nepieciešamo specifisko ķirurģisko palīdzību.

NMP dienesta vadītājs Armands Ploriņš atzīst: «Dienestam medicīniskā evakuācija bija jāorganizē ļoti saspringtos apstākļos – vēl vakar Rīgas un arī lielākajā daļā Eiropas valstu lidostu nebija skaidrības par lidojumu iespējām un drošību saistībā ar Īslandes vulkāna izmesto pelnu daļiņu koncentrāciju gaisā. Tā kā Eiropā joprojām bija daļēji slēgta gaisa telpa, sazinājāmies ar kolēģiem Francijā, Somijā un citās valstīs, lai izvērtētu viņu iespējas īsā laikā nosūtīt specializētu lidmašīnu uz Latviju. Pateicoties visu iesaistīto dienestu labi koordinētai un operatīvai sadarbībai mazais pacients šodien no Rīgas lidostas ar Vācijas medicīniskās aviācijas specializēto lidmašīnu mediķu pavadībā nogādāts Vācijā un šobrīd jau atrodas Hamburgas universitātes klīnikas ārstu aprūpē».

Medicīniskā evakuācija ir viena no NMP dienesta funkcijām. Dienests nodrošina vai organizē medicīnisko evakuāciju situācijās, ja mūsu valsts iedzīvotāji, uzturoties ārpus Latvijas, ir smagi cietuši vai saslimuši un veselības stāvokļa dēļ transportēšanas laikā uz Latviju ir nepieciešama mediķu palīdzība*. Tāpat arī NMP dienestam jānodrošina neatliekamā medicīniskā palīdzība, ja no Latvijas uz Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai Šveices Konfederācijas ārstniecības iestādi dzīvībai kritiskā stāvoklī nepieciešams neatliekami pārvest bērnu (kurš ir saņēmis E112 veidlapu).

*ja ceļojot uz citu valsti, ir noformēta veselības apdrošināšana, izdevumus par medicīnisko evakuāciju sedz apdrošinātājs. Ja apdrošināšanas nav, izdevumi jāsedz pašam pacientam vai piederīgajiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu