Hormoni sievietes veselībai un skaistumam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Daudzas sievietes vienu divas nedēļas pirms menstruācijas kļūst īgnas un viegli aizkaitināmas, pasliktinās arī pašsajūta. It kā ar to vēl būtu par maz, mati kļūst nespodri, bet uz sejas parādās pinnes. Modernie hormonālās kontracepcijas līdzekļi spēj aizsargāt sievietes arī no šīm neērtībām, ļaujot katru dienu būt skaistām un pašpārliecinātām.

Palīdzība «īpašajās» dienās

Katras sievietes dzīvē bijušas dienas, kad garastāvoklis ir «zem nulles», apkārtējie cilvēki šķiet īpaši kaitinoši un tā vien gribas ieritināties dīvāna stūrī un sevi pažēlot. Ja šādi brīži atkārtojas regulāri, sieviete visticamāk cieš no premenstruālā sindroma (PMS) izpausmēm. Menstruālā cikla otrajā pusē olnīcas pastiprināti sāk ražot sievišķos hormonus – estrogēnu un progesteronu, kas izraisa fiziskas un psiholoģiskas izmaiņas – sāpes krūtīs, vēdera uzpūšanos, galvassāpes, tūsku kājās un rokās, kā arī straujas garastāvokļa maiņas, kad dusmu izvirdumi mijas ar sakāpinātu jutīgumu, nogurumu un nespēju koncentrēties (PMS ir vairāk nekā 150 dažādu simptomu).

Šai problēmai ir vienkāršs un mūsdienīgs risinājums – lietojot kontracepcijas tabletes ar drospirenonu, kas ir ļoti līdzīgs sievietes dabīgajam hormonam progesteronam, iespējams ne vien novērst nevēlamu grūtniecību, bet arī atjaunot hormonu līdzsvaru, kas ļauj justies labi gan menstruāciju laikā, gan pirms tām.

Diētas vietā tablete

Izrādās, ka tikai puse Latvijas sieviešu vecumā ap 45 gadiem ir apmierinātas ar savu svaru. Lielākā daļa cenšas uzlabot savas ķermeņa formas sportojot, badojoties vai lietojot uztura bagātinātājus, kas samazina apetīti. Sievietes, kurām ir nosliece uz šķidruma aizturi, var ātri zaudēt piecus sešus kilogramus, ievērojot diētu, kuras laikā nedrīkst lietot sāli un sālītus ēdienus. Diemžēl, atgriežoties pie ierastās ēdienkartes, svars ātri vien atkal pieaug.

Organismā notiek pastāvīga ūdens piegāde un izvadīšana. Galvenā loma šai procesā ir nierēm un hormonam aldo-steronam (rodas virsnierēs), kas regulē, cik daudz sāls un šķidruma paliek organismā. Sievietes dzimumhormoni šo procesu ietekmē atšķirīgi. Estrogēni ierosina sāls un šķidruma aizturi organismā, bet progesterons ātri izvada lieko šķidrumu. Pat nelielas novirzes hormonu darbībā izraisa liekā ūdens uzkrāšanos organismā (ūdens uzkrājas šūnās un starpšūnu telpā, orgāni pietūkst, var palielināties asinsspiediens). Šķidruma aizture raksturīga arī menstruālā cikla otrajai pu-sei, kuras laikā ķermeņa svars pieaug par pāris kilogramiem.

www.atceries.lv

Skaisti mati, starojoša āda

Sievietes matu kuplums un ādas gludums atkarīgs ne tikai no regulāras kopšanas un pareizas šampūnu izvēles, bet arī no veselības stāvokļa, uztura un apkārtējās vides. Ādas un matu izskatu būtiski ietekmē vīrišķie hormoni, ir īpaši testosterons, kuru nepārtraukti ražo sievietes olnīcas. Ja tā ir pārāk daudz parādās pinnes, bet mati kļūs taukaini, sāk lūzt un izkrist. Vēl lielākas problēmas rodas tad, ja matiņi sāk parādīties vietās, kur tie parasti aug tikai stiprā dzimuma pārstāvjiem.

Uz cilvēka ķermeņa ir deviņas zonas, kuras uzskata par «vīrišķīgām": augšlūpa, zods, krūtis, augšstilbi, augšdelmi, lāpstiņas, muguras lejasdaļa, vēdera augšējā un lejas daļa (ap nabu). Pastiprināta apmatojuma veidošanās šajās vietās norāda, ka sievietes organismā izjaukts dzimumhormonu līdzsvars. Arī vecās paaudzes hormoni, kurus lieto kontracepcijai, nereti pastiprina vīrišķo hormonu iedarbību, veicinot liekā apmatojuma veidošanos.

Jaunās paaudzes sintētiskajam hormonam drospirenonam nepiemīt vīrišķo dzimumhormonu nevēlamās īpašības, tieši otrādi – tas mazina vīrišķā hormona nevēlamo ietekmi uz ādu un matiem. Kontraceptīvās tabletes, kas satur drospirenonu, mazina ādas un matu taukošanos, novērš matu izkrišanu un nevēlamā apmatojuma veidošanos, bet estrogēns, ko satur šīs tabletes, pagarina matu augšanas periodu.

Der zināt!

Aptaujas liecina, ka gandrīz 86% Latvijas sieviešu vecumā no 15 līdz 45 gadiem divas nedēļas pirms menstruācijas pasliktinās pašsajūta;

  • 37% sieviešu kļūst nervozas, dusmīgas, skumjas, viegli aizkaitināmas;
  • 18% – pirms menstruācijas palielinās krūtis un tās kļūst sāpīgas;
  • 28% – cieš no galvassāpēm;
  • 18% – uz sejas parādās pūtītes;.
  • 15% – palielinās apetīte,
  • 23% sieviešu uzjūt depresīvu noskaņojumu.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu