Iecerēts ar līdzekļiem politiski atbalstīt filmas «Dvēseļu putenis» uzņemšanu (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir iesniegusi valsts 2014.gada budžetā pieprasījumu par 938 699 latu piešķiršanu spēlfilmas «Dvēseļu putenis» ražošanas sagatavošanai un filmēšanas pirmajam posmam.

Topošās filmas «Dvēseļu putenis» veidotāji šodien prezentēja savu projektu Izglītības komisijas un Valstiskās audzināšanas apakškomisijas kopsēdē. Izglītības komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (V) vēlāk žurnālistiem norādīja, ka visa minētā summa varētu netikt piešķirta. Arī ieguldot mazāka apjoma līdzekļus, valsts palīdzēs veidotājiem sarunās ar sponsoriem.

Vaicāta, vai šāda politiska līdzekļu piešķiršana ir atbalstāma un vai naudas sadalīšana nebūtu jāatstāj profesionālo organizāciju ziņā, Druviete atzina, ka šāds iebildums ir pamatots. Taču jāņem vērā, ka Nacionālajam kino centram atvēlētie līdzekļi ir tikpat lieli kā filmas «Dvēseļu putenis» budžets.

«Sadrumstalojot šos līdzekļus, mums nerodas iespēja uzņemt monumentālu, fundamentālu filmu kā veltījumu strēlnieku pulku Ziemassvētku kauju simtgadei un - galvenokārt - Latvijas simtgadei,» skaidroja komisijas priekšsēdētāja. Tā kā komisijas rīcībā bija konkrētas filmas pieteikums un līdz Latvijas simtgadei nav palicis daudz laika, deputāti to nolēma atbalstīt.

Taujāta, ko deputāti darītu, ja viņiem būtu piedāvāts finansēt kādu citu filmu, Druviete atbildēja, ka komisijas lēmums tādā gadījumā varētu būt citādāks. Taču dažu gadu garumā neviens cits ar priekšlikumu par kādas filmas finansēšanu komisijā nav vērsies.

Komisija saņēma detalizēti izstrādātu projektu, kura iecere atbilst valsts stiprināšanas uzdevumiem un balstās uz populārāko darbu par Latvijas strēlniekiem - Aleksandra Grīna romānu «Dvēseļu putenis», piebilda Druviete. Komisijas iesniegtais priekšlikums arī paredz, ka 2015.gadā filmas veidošanai jāpiešķir 920 275 lati.

Lēmums par līdzekļu piešķiršanu būs jāpieņem parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Saeimai kopā, norādīja politiķe. Politiska atbalsta sniegšana filmai «Dvēseļu putenis» novērota jau agrāk. 2013.gada budžetā tika rosināts atbalstīt nacionālās apvienības «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikumu piešķirt 25 000 latu filmas «Dvēseļu putenis» projektam. Šāds lēmums izraisīja neizpratni kino nozares speciālistu vidū, kuri bija sašutuši par atsevišķu filmu projektu lobismu.

Politiski atbalsts ticis sniegts arī citām filmām. Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisija aprīlī rekomendēja veidot kino producenta Andreja Ēķa iecerēto valstiski audzinoša rakstura filmu «Leģenda par Nameja gredzenu». Savukārt 2012.gadā no valsts budžeta grozījumiem 12 000 latu finansējums tika atvēlēts filmas «Zīmogs sarkanā vaskā» ieskata materiāla sagatavošanai. Priekšlikumu piešķirt šai filmai finansējumu bija iesniedzis VL-TB/LNNK deputāts Imants Parādnieks.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu