Iekšlietu sistēmā strādājošie nevar izpildīt fiziskās sagatavotības prasības, tāpēc tās pazeminās (296)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Iekšlietu struktūru amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm nespēj izpildīt fiziskās sagatavotības prasības, tāpēc Iekšlietu ministrija (IeM) tās aicina samazināt.

Valdība otrdien izskatīs IeM sagatavotos noteikumus «Fiziskās sagatavotības prasības Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm».

Noteikumu projekta anotācijā IeM norāda, ka, vairākus gadus pieņemot fiziskās sagatavotības ieskaites, novērotas vairākas problēmas. Piemēram, pašreiz noteikumos iekļautajām prasībām nav sasaistes ar amatpersonas ieņemamo amatu. Ne visu amatu pienākumu pildīšanai nepieciešama palielināta fiziska slodze, spēka paņēmienu lietošana, spēja ātri reaģēt ekstremālās situācijās vai darbība dažādos apstākļos, norāda ministrija.

Problēma ir arī tāda, ka vīriešu grupās atsevišķās disciplīnās fiziskās sagatavotības prasības ir izrādījušās pārāk augstas un daudzi esošie iekšlietu sistēmas darbinieki tās nespēj izpildīt. Savukārt atsevišķās disciplīnās, piemēram, ķermeņa augšdaļas pacelšanā un nolaišanā, prasības ir nepietiekamas. Vīriešu grupās arī nepastāv alternatīvas formas, kas ļautu atlasīt darbiniekus starp vienas fiziskās slodzes (ātrums, spēks, izturība) disciplīnām, norāda ministrija.

Ņemot vērā, ka IeM nav gana daudz finanšu resursu, ko novirzīt sistēmā strādājošo treniņiem un tiem nepieciešamajai infrastruktūrai, ministrija nolēmusi fiziskās sagatavotības prasības samazināt. Savukārt, ja konkrētais darbinieks nevarēs izpildīt arī šīs prasības, viņš no darba jāatbrīvo.

Iekšlietu ministrija fiziskās sagatavotības prasības iecerējusi iedalīt trijās atsevišķās grupās. Atkarībā no dienesta pienākumu specifikas katrai amatu grupai tiks paredzēts atšķirīgs nepieciešamo minimālo punktu skaits, kas amatpersonai jāsavāc, sekmīgi nokārtojot katru no attiecīgajā dzimuma un vecuma grupā atbilstošajām disciplīnām.

Projekts arī paredz atsevišķu normatīvu precizēšanu disciplīnās, kas bija noteiktas nepamatoti augstas vai zemas.

Lai samazinātu amatpersonu skaitu, kas nespēj izpildīt fiziskās prasības, jaunie noteikumi paredz alternatīvas formas fizisko normatīvu izpildei, piemēram, vīrieši, kuru svars pārsniedz 90 kilogramu, varēs izvēlēties vai nu izpildīt normatīvus, pievelkoties pie stieņa, vai izvēlēties atspiešanos balstā guļus.

Saskaņā ar iedalījumu vīriešiem vecumā līdz 29 gadiem fizisko sagatavotību turpmāk varēs pārbaudīt 100 metru skrējienā vai 10 reiz 10 metru atspoles skrējienā, pievelkoties pie stieņa vai, ja svars pārsniedz 90 kilogramu, atspiežoties no zemes guļus, ķermeņa augšdaļas pacelšanā un nolaišanā, kā arī 3000 metru skrējienā.

Savukārt par 45 gadiem vecākiem vīriešiem būtu jāveic pievilkšanās pie stieņa vai – ja svars pārsniedz 90 kg – roku saliekšana un iztaisnošana balstā guļus, ķermeņa augšdaļas pacelšana un nolaišana un jāskrien 1000 metru kross.

Grozījumi netiek paredzēti sieviešu grupu disciplīnās, jo praksē nav novērots, ka sievietes nespētu izpildīt pašlaik noteiktās prasības.

Izmaiņas fizisko prasību izpildē ik gadu ietekmēs aptuveni 14 tūkstošus amatpersonu.

Komentāri (296)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu