Iepazīsti vērtīgās un gardās meža ogas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Nosaukums «meža ogas» ir tik ietilpīgs, ka diez vai bez kārtīgas apdomāšanās varēsim nosaukt visas savvaļā augošās ogas. Patiesībā ogas mežā nemaz neaug: dzērvenes, zilenes un vistenes aug purvā, avenes, lācenes un kazenes – mežmalā un stigās, meža zemenītes meklē saulainu piekalniņu un grāvmalu, mellenes un brūklenes meklējam meža noriņās.

Lai kādas ogas jūs ievācat, iegūtais vitamīnu krājums ir nenovērtējams. Meža ogu īpašības jau izsenis zināmas farmakologiem un mediķiem. No tām tiek gatavots dziednieciskais ievārījums un sulas, kas nodrošina organismu ar vitamīniem, nostiprina imunitāti, tām piemīt antiseptiska iedarbība. Meža ogās esošie antioksidanti aizkavē organisma novecošanu. Tieši tāpēc mūsdienās meža ogas kļūst arvien populārākas. Daudzi meža augi veiksmīgi tiek kultivēti dārzu saimniecībā un tiek izmantoti arī rūpnieciskiem mērķiem. Dārzkopji un gardēži apgalvo, ka meža ogas ir daudz sulīgākas un aromātiskās nekā dārza ogas, lai gan varbūt nav tik lielas un saldas.

Grāmatā iekļautas Latvijā sastopamās ogas, kas atrodamas gan mežā, gan mājas dārziņos – to augšanas un ražas novākšanas laiks, vērtīgākās uzturvielas, kas sastopamas ogās, to izmantošana kosmētikā un sadzīvē. Lielākā grāmatas nodaļa veltīta gardām receptēm – no ogām var pagatavot ne tikai veselīgus našķus, tās ir arī lieliskas piedevas gaļas un zivju ēdieniem.

Nosaukums: «Meža ogu grāmata»
Sastādītāja: Irīda Miska
Izdevniecība: «Jumava»
«jumava.lv»


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu