Iespaidīgais «Prāta vētras» šīs vasaras ceļš pār Latviju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Grupa «Prāta vētra» ir gatavojusies pamatīgi – turneja «Tur kaut kam ir jābūt» apvīta ar dažādiem nostāstiem, arī aplēsēm par miljonos mērāmajām izmaksām. Bet par to lai runā finanšu laikraksti. Savukārt, kā izklausījās un izskatījās divi pirmie koncerti Jelgavā un Preiļos, varam pastāstīt mēs.

Divi dažādi koncerti

Uz turnejas atklāšanas koncertu Jelgavā publika sabrauca pat ļoti pieklājīgā daudzumā – vairāk nekā 10 000 cilvēku. Varbūt arī tas bija par iemeslu vismaz piecām avārijām, kas notika Jelgavas bijušās estrādes pļavas tuvumā. Papildus tam bija arī nesamērojami garas rindas pie tirgotāju teltīm, un noskaņojums gan koncerta laikā, gan arī pēc tā lika domāt, ka jelgavniekiem daudz vairāk gribas ēst un dzert, nekā skatīties koncertu un just līdzi savas pilsētas slavenākajiem cilvēkiem.

Preiļos bija otrādi. Iebraukšana pilsētā un mašīnas novietošana aizņēma dažas minūtes, arī iekļūšana koncerta vietā bija daudz ātrāka. Aptuveni pieci tūkstoši apmeklētāju bija tik ļoti iegrimuši koncerta baudīšanā, ka, šķiet, nekā, izņemot skatuvi, sev apkārt neredzēja.

Mežaparkā – vispusīga skatuve

Starp citu, skatuvi koncertam būvē piecas dienas (tās demontēšanai vajadzīga viena diena). Šā iemesla dēļ, tāpat kā iepriekšējā turnejā, bija sagatavoti divi skatuvju komplekti. Iespaidīgās skatuves konstrukcijas, gaismas efektus un izcilo skaņu papildina divi milzīgi ekrāni. Bet skaistākais pārsteigums pataupīts koncerta vidum, kad dažu minūšu laikā skatuves centrā parādās milzīga balta bumba – no īpaši Vācijā pasūtīta materiāla veidots piepūšamais ekrāns.
Preiļos gan šis objekts pūtās teju divdesmit minūtes («Gaisa par maz,» konstatēja Renārs Kaupers). Koncerta otrajā daļā visi grupas dalībnieki bija ne vien ģērbušies baltā, bet arī instrumenti un pat austiņas Kasparam Rogam bija baltā krāsā. Jāpiebilst: lai uz bumbas varētu projicēt attēlu, tehniķiem ir bijis ko noņemties, jo projektori esot jānovieto ar centimetru precizitāti.
 
Taču visiespaidīgākā skatuve būs Rīgā, Mežaparkā, jo grupu varēs apskatīt no visām pusēm. Līdzšinējās instalācijas papildinās tādas pašas – uz otru pusi vērstas, līdz ar to visa Dziesmusvētku estrāde būs piepildīta ar gaismām un skaņu, bet mūziķi būs skatāmi no visām pusēm.
 
No jaunā albuma līdz «Ziemai»
 
Lai vēl vairāk jūs sakārdinātu būt aktīviem koncerta laikā, pačukstēsim, ka eksistē garā un īsā «piedeva». Ja būsiet pietiekami atsaucīgi un uzstājīgi, iespējams, tiksiet pie garās piedevas un dabūsiet arī «Lidmašīnas», ko Jelgavas kūtrā publika tā arī neizdīca.

«Prātnieki» ir atgriezušies pie saknēm: koncerta divarpus stundās izskan ne vien dziesmas no albuma «Tur kaut kam ir jābūt», bet arī no «Veronikas» un pat «Ziema» no pašiem grupas pastāvēšanas pirmsākumiem. Koncertā dzirdamas arī «Prāta vētras» apdarinātās «U2» dziesmu tēmas, gan arī repera Vanilla Ice dziesmas «Ice Ice Baby» izpildījums uz Ingara Viļuma basģitāras. Bez tam, ar ļoti lielu prieku Renārs Kaupers piedāvā dalīties atmiņās par dziesmu un deju svētkiem, kopā ar skatītājiem izpildot «Manu dziesmu», šoreiz gan bez «Iļģiem», orķestra un koriem. Tomēr neliks vilties tie draugi, kas piedalās turnejā – Gustavo (viņš arī viens no jaunā «Prāta vētras» albuma galvenajiem «vaininiekiem») un Gunāra Kalniņa vadītais «gg choir».


Fani, kas turnejas koncertos ierodas gana agri, var cerēt uz iekļūšanu VIP zonā. Tās novietojumu var salīdzināt ar orķestra bedri teātrī. Tie, kas tur atrodas, var sevi uzskatīt par priekšnesuma dalībniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu