Ieteikumi multiplās sklerozes pacientiem karstā laikā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Latvijas Multiplās sklerozes asociācija (LMSA) brīdina visus multiplās sklerozes pacientus - karstums var izsaukt tādus simptomus kā vājumu, drebuļus, neskaidru redzi, grūtības koncentrēties, kāju un roku tirpšanu.

Svelme esošos MS simptomus padara daudz smagākus, portālu «Apollo» informēja Agnese Kuksa, sabiedrisko attiecību kompānijas «Divi gani» pārstāve.

Multiplā skleroze (MS) ir hroniska centrālās nervu sistēmas slimība, kas var izpausties ļoti dažādos veidos. Ir iespējami kustību, koordinācijas, jušanas, redzes, līdzsvara un citi traucējumi. Bieži vien ir grūtības sajust, ārā ir auksts vai karsts, ūdens jau gana uzsilis vai arī joprojām ir stindzinoši ledains. Karstums to visu tikai pastiprina vai pat izsauc jaunus, iepriekš nepiedzīvotus simptomus, tāpēc MS cilvēkiem karstāko dienas daļu jācenšas pavadīt telpās, mēģinot pēc iespējas vairāk mazināt tiešu saules staru iekļūšanu savā mājvietā.

No vienas puses, vasara ir laiks, kad atpūsties, tādējādi mazinot kādus slimības simptomus, tomēr, no otras puses, pārāk augstas gaisa temperatūras var būt iemesls gluži pretējam. Noteikti jāatceras, ka MS var izpausties ļoti dažādos veidos, tas attiecas arī uz to, kas notiks karstuma ietekmē. Dažiem MS pacientiem viss būs kārtībā pat ļoti karstā dienā, ja vien pie rokas būs auksts ūdens un nebūs jāuzturas tiešos saules staros. Citiem nepanesamas var būt arī daudz zemākas gaisa temperatūras pat tad, kad netiek darīts nekas aktīvs. Tomēr karstuma izraisītās problēmas parasti izzūd - tiklīdz vairs nav karsti.

Lai gan reizēm šķiet, ka ar karstumu cīnīties ir gandrīz neiespējami, ir lietas, kuras paturot prātā, MS pacienta vasara tomēr var kļūt par laiku, kad uzņemt tik nepieciešamo enerģiju, nevis nemitīgi cerēt uz kādu lietainu un mākoņiem pilnu dienu.

• Ieteicams dzert daudz šķidruma, vislabāk ūdeni vai augļu sulas.

• Ja drīzumā plānotas kādas fiziskas aktivitātes vai arī jādodas ārpus telpām vai uz darbu, pirms tam noderēs vēsa duša.

• Peldes noteikti palīdz atvēsināties.

• Ieteicams ēst pārtiku, kas «atvēsina», piemēram, dažādi salāti, aukstās zupas, svaigi augļi un dārzeņi, derēs arī saldēti augļi un dārzeņi.

• Jāizvēlas apģērbs, kas ir «elpojošs» un brīvs. Ja nav īsti saprotams, kādi būs laika apstākļi, vēlams vilkt apģērbu vairākās kārtās, lai būtu iespējams kaut ko novilkt, tādējādi pielāgojoties gaisa temperatūrai.

• Dodoties laukā, piemēram, veikt dārza darbus, var uzģērbt aukstā ūdenī samitrinātu apģērbu (piemēram, cepuri vai T-kreklu).

• Nevajadzētu aizmirst par saulesbrillēm un cepurēm ar platām malām.

• Ja iespējams, var ietonēt savas dzīvesvietas logus (līdzīgi kā ir tonētie automašīnu logi).

• Noderēs arī ūdens izsmidzinātāji, kas palīdzēs atvēsināties.

• Atceries par lietussargu, kas, pārtopot par saulessargu, sniegs iespēju vienmēr atrasties ēnā.

• Mājas apstākļos noderēs dažādas atvēsinošas kompreses.

• Būtu vēlams izvairīties no fiziskām aktivitātēm karstā laikā. No tām jāizvairās arī tad, ja ir sajūta, ka ir vienkārši pārāk silts.

• Meklējot iespējas atpūtai, paturi prātā, ka ir jānoskaidro, aptuveni cik silts būs vietā, uz kurieni plāno doties. Varbūt atvaļinājums ir iespēja atpūsties, aizbraucot uz kādu vēsāku vietu?

• Ļoti karstās un mitrās dienā labāk palikt mājās vai uzturēties vietās, kur ir gaisa kondicionieris.

Plašāka informācija par multiplo sklerozi gan pacientiem, gan līdzcilvēkiem un tuviniekiem -

www.MSlapa.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu